Суспільне мовлення

З 1 вересня учні не ходять до школи: ситуація у Верхній Яблуньці

З 1 вересня більшість учнів у селі Верхня Яблунька Самбірського району не ходить до школи. Їхні батьки кажуть: це через конфлікт з директором навчального закладу, що тягнеться вже два роки.

Кореспонденти Суспільного зустрілися із батьками, а також із директором школи.

Оксана Костів — мама школяра. Жінка розповідає, що директор Іван Січак, який є вчителем математики, вдарив її сина. Справа дійшла до суду.

Оксана Костів зліва у червоному жилеті. Фото: Суспільне Львів

“У 2021 році з початку навчального року, Січак Іван вчинив булінг до моєї дитини, вдарив її по голові. Було цькування, багато цькування, просто дитина мені вдома нічого не говорила. Коли вже вдарив, я до поліції спочатку не зверталася, я пішла, щоб він мені пояснив. Він звичайно сказав, що він не вдарив і почались суди. Вони тривають вже другий рік”, — каже мама школяра Оксана Костів.

Діти не ходять до школи — позиція батьків

Зустріч батьків з директором школи 11 вересня завершилася мало не бійкою.

З першого вересня учні не ходять до школи: ситуація у Верхній Яблуньці

Конфлікт між директором школи та батьками у Верхній Яблуньці. Скриншот з відео Ірини Костів

Батьки вимагають звільнити Івана Січака з посади директора. Інакше не пустять дітей до школи, каже місцева жителька Марія Костів. Жінка розповіла історію, яка трапилася з її старшою донькою, яка вже закінчила школу.

“Дитину довели до того, що дитина мало не померла. Дитина йшла до лісу вчиняти самогубство. Не хочу, щоб він був в школі і свою вже другу дитину туди не дам”, — каже мама школярки Марія Костів.

Також деякі батьки кажуть, що директор є прихильником російських наративів. Про таке розповів батько трьох учнів Степан Терів.

“Він представляє “русскій мір”. Він відвідував постійно російську церкву. Та, що згоріла. Діти бояться йти до школи, тому що він раніше дітей принижував, не тільки моїх”, — каже Степан Терів.

Мама учня Ганна Зелінка каже, що торік Івана Січака тимчасово відсторонили від посади, тож діти відвідували школу.

З першого вересня учні не ходять до школи: ситуація у Верхній Яблуньці

Ганна Зелінка. Фото: Суспільне Львів

“Почалося з російської церкви, тому що він туди ходив до церкви. Та церква, що згоріла, ту церкву побудували, самі її там спалили, і з того все почалося, з тої церкви. Він там роки працює і його дві дочки, сестра. Вся династія в школі працює. Він дітей ображає, він дітей називає. Дебіли, всі діти в нього дебіли”, — розповіла мама школяра Ганна Зелінка.

Деякі викладачі теж скаржаться на директора. Вчитель фізкультури Богдан Січак далекий родич директора школи.

“Конфлікт виник після виборів, на яких вибрали Януковича. Він був за “Партію регіонів”, а я — демократ. Він мене все принижував, менше годин дав, хотів звільняти. Він ходить в російську церкву, тоді його село слухало, а зараз людям вже набридло”, — каже Богдан Січак.

Сам директор школи Іван Січак від коментарів журналістам Суспільного відмовився.

Що кажуть про ситуацію в Департаменті освіти ОВА та Державній службі якості освіти?

В обласному департаменті освіти про конфлікт у Верхній Яблунці знають. Керівник обласного департаменту освіти Олег Паска зазначає, що особисто відвідував сільську школу.

“Громада звернулася в департамент, приїхали туди, я подивився на цю школу, запросив туди голову громади, керівника відділу освіти. Школа в жахливому стані. Їдальня, це тільки умовно можна назвати, кабінети — взагалі жах. До прикладу, яке може бути національне патріотичне виховання в школі, де є кімната, Олега Ольжича з прізвища якого повипадали букви”, — каже керівник обласного департаменту освіти Олег Паска.

За словами Олега Паски, внаслідок реформи освіти, обласні департаменти були позбавлені багатьох повноважень. Тепер повноваженнями щодо перевірки закладів освіти володіє Державна служби якості освіти України. Цей орган мав провести аудит школи та, якщо є підстави, звільнити директора.

“Але це буде дуже довго, бо після аудиту згідно законодавства, потрібен рік на виправлення недоопрацювань. Найбільш ефективний варіант — це коли місцева громада, збереться на сесію, депутати заслухають звіт, і за результатами звіту, ухвалять відповідне рішення про звільнення керівника”, — каже Олег Паска.

Заступник голови Державної служби якості освіти України Іван Юрійчук каже, офіційного звернення від обласного департаменту освіти не отримували.

“Ми звичайно будемо реагувати, будемо звертатися до міністерства і просити дозволу на проведення такого аудиту, але ми маємо й інші інструменти. І ми, аналізуючи ситуацію, яка склалася, розуміємо, що проблема не тільки в школі. Проблема є і в роботі органів управління освіти на території Львівської області”, — каже заступник голови Державної служби якості освіти України Іван Юрійчук.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Батьки школярів, із якими розмовляли кореспонденти Суспільного, кажуть, що якщо директора не звільнять, вони перекриватимуть дорогу.


Джерело: Суспільне мовлення України