Україна і світ

Єдина роумінгова зона з ЄС – що зміниться для України

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про єдину роумінгову зону з Євросоюзом.

Документ 17 червня повернуто з підписом глави держави.

Єдина роумінгова зона з ЄС

Законопроєкт про єдину роумінгову зону з ЄС винесли на розгляд Верховної Ради у листопаді 2023 року, а 22 травня його ухвалили в другому читанні.

Зараз дивляться

Закон містить визначення спільної роумінгової зони України та ЄС, розширюються повноваження національного регулятора, який зможе встановлювати єдині ставки на голосовий трафік із номерів ЄС або України, які перебуватимуть в єдиній зоні роумінгу, на рівні ставок, які діють у Євросоюзі.

Міністр з цифрової трансформації Михайло Федоров сподівається, що український закон отримає позитивну оцінку закону від ЄС, після чого почнуться переговори щодо приєднання до єдиної роумінгової зони.

За його словами, українці зможуть не сплачувати додаткові збори за мобільний зв’язок та інтернет на території 27 країн ЄС. Такі ж умови будуть для європейців, які їдуть в Україну.

Михайло Федоров наголосив, що до цього жодна з країн, яка не є членом ЄС, не доєднувалась до політики Roam like at home (Роумінг як вдома).

— Мінцифра продовжує “підганяти” сферу телекому до європейських стандартів, — заявив міністр.

Чи зміниться вартість послуг для українців за кордоном

Раніше видання Forbes у своєму матеріалі зазначило, що в ухваленому законі немає прямої вимоги, що абсолютно всі тарифні плани українських операторів мають включати Роумінг як вдома. А критерії для тарифів будуть у додаткових підзаконних актах, які ще належить розробити.

Членкиня держрегулятора НКЕК (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій) Лілія Мальон наголосила, що немає дати набрання чинності закону. Це буде лише після прийняття підзаконних актів та ухвалення рішення між Україною та Євросоюзом, і до кінця цього року це цілком реально зробити, зауважила Мальон.

Крім того, українські операторам потрібен час на налагодження внутрішніх систем, що вимагає додаткових матеріальних, людських та технічних ресурсів.

За словами Мальон, хоч і єврорегулювання встановлює граничні ціни на послуги у роумінгу, проте оператори на двосторонньому рівні можуть домовлятися про нижчі ставки.

– Ухвалений закон не матиме суттєвого впливу на тарифи для абонентів, – зауважила директорка з регуляторного забезпечення компанії Київстар Світлана Олексієнко.

У Vodafone Україна також вважають, що приєднання до роумінгової зони ЄС не вплине на вартість тарифів.

А оператор lifecell говорить, що все залежить від оптової плати за роумінг, яку встановлять оператори-партнери з ЄС. Тож у майбутньому вартість послуг в Україні буде зростати.

– Українські тарифи або будуть підвищувати, або не у всіх тарифах буде доступна опція роумінгу в Європі, – вважає Анатолій Фроленков, керівний партнер консалтингової компанії E&C.

Які зобов’язання України

Україна натомість має збільшити кількості контрактів чи продажу сім-карт за документами, наголосив колишній член правління Інтернет асоціації України (ІнАУ) Олександр Глущенко.

Лілія Мальон говорить, що оператори можуть обмежувати надмірне споживання трафіку, адже правила ЄС передбачають роумінг за тими ж тарифами, що і вдома, лише для періодичних подорожей абонентів.

Безлімітних пакетів для роумінгу в ЄС не існує, бо це збитково для операторів зв’язку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-18 14:05:54

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин