Україна і світ

Яке свято 8 жовтня 2024: привітайте знайомих юристів та запасіться капустою


Сьогодні, 8 жовтня, професійне свято відзначають юристи. Також на цю дату припадають Міжнародний день подіатрії, що нагадує про здоровʼя ніг, Всесвітній день біометрії, Міжнародний день бездоріжжя та Всесвітній день восьминога.

Віряни вшановують преподобну Пелагію, що за життя мала вражаючу біографію. Наші предки цього дня запасалися капустою. Факти ICTV дізналися більше про свята та події 8 жовтня, а також про іменинників та повʼязані із ним прикмети та заборони.

Яке сьогодні свято – 8 жовтня 2024 року

За новим стилем вшановують памʼять святої Пелагії Антіохійської. Її, до речі, вважають покровителькою акторок.

Історія життя преподобної згідно з Житієм вражає карколомними змінами у її житті не менше за Марію Магдалину. Колись святу називали Маргарита, що означало перлина, за її любов до розкошів та розпусти. Вона була акторкою, танцівницею та навіть повією в Антіохії.

Все змінилося, коли жінка почула проповідь святого Нонна. Вона розкаялася, похрестилася та покинула старе життя. Перевдягнувшись у чоловічий одяг, під іменем Пелаґіус свята перебралася до Єрусалиму та оселилась у печері на Оливковій горі. В аскезі вона провела відведені їй дні, і лише після смерті люди дізналися, що відлюдниця насправді була жінкою.

Який сьогодні, 8 жовтня 2024, день в Україні

Щорічно 8 жовтня в Україні відзначають День юриста. Дата святкування обрана невипадково. Вважається, що саме у цей день, але в 1016 році за ініціативи Київського князя Ярослава Мудрого світ побачила перша збірка законів Руська правда.

Хто святкує День ангела 8 жовтня

Привітайте знайомих хлопчиків та чоловіків що носять імена Василь, Віктор, Володимир, Дмитро, Іван, Микола, Павло та Петро. Серед дівчат та жінок іменинниць теж вистачає – це Єлизавети, Марії, Надії, Таїсії та Тетяни.

Що не можна робити 8 жовтня 2024 року

  • Не можна підвищувати голос навіть заради співів. Зокрема, не треба кричати на дітей чи літніх людей.
  • Також не радять довго дивитися в дзеркало.
  • Обережно поводьтесь під час прибирання, щоб не викинути нічого зайвого.
  • Астрологи застерігають від стрижки у цей день, бо може з’явитися застуда, як наслідок, погіршиться нюх.

Що можна робити сьогодні

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

В народі 8 жовтня називали днем Сергія Капусника та запасалися капустою. Також на Сергія слідкували за першим снігом. Якщо опади були, то уже в кінці листопада чекали суворої зими. Утім, зараз клімат змінився, тому дотримуватися давніх прикмет нині стає не так вже й актуально.

Народні прикмети на 8 жовтня 2024

  • Яка погода сьогодні, така буде і 8 квітня.
  • На деревах тримається листя – зима не поспішатиме.
  • Яскраві зорі на нічному небі віщують гарну погоду.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 08:00:14