Україна і світ

РФ за Трампа, а Іран за Гарріс: розвідка США розповіла про втручання у вибори

Фото: Getty Images

Америку, ймовірно, скоро захлесне потік дезінформації з метою спотворити результати майбутніх президентських виборів і поставити під сумнів сам процес.

Про це повідомляє Voice of America з посиланням на оцінку національної розвідки.

За даними Офісу директора національної розвідки США, у міру наближення до дня виборів зацікавлені іноземні суб’єкти активізують свою діяльність, оскільки це може мати більший вплив на результати голосування. Наразі темпи таких спроб впливу на майбутні вибори зросли втричі.

Розвідувальні служби також попередили, що противники США можуть скористатися ситуацією із завданими збитками від урагану Елен і Мілтон, який посилюється біля берегів США, для посилення і створення наративів, покликаних підірвати довіру до результатів виборів.

Втручання у вибори США

Американські чиновники заявили, що Росія, Іран і Китай, як і раніше, найактивніші у спробах впливу на американських виборців.

Росія та Іран зосереджені на президентському голосуванні, хоча перебувають на протилежних сторонах: росіяни віддають перевагу Дональду Трампу, а іранці – віцепрезиденту Камалі Гарріс.

Американські чиновники вважають, що на вибори в Конгрес спробують вплинути Росія, Куба і Китай. Китай уже втрутився в десятки виборів, але не на користь будь-якої зі сторін, а для підриву рейтингів кандидатів, які активно підтримують Тайвань.

За даними американських чиновників, Куба майже напевно розглядала можливість впливу на конкретних кандидатів, але в розвідці не уточнили, чи проводилися якісь операції цього року. Куба зосереджена на економічному ембарго США, а на минулих виборах зосередила свій вплив на латиноамериканську спільноту, на кубинську діаспору зокрема.

Росія не орієнтувалася на партійну приналежність на виборах до Конгресу США, але активно підтримувала кандидатів, які скептично ставляться до допомоги Україні, – багато хто з них є республіканцями. Іран не приділяє особливої уваги виборам до Конгресу, але раніше створював вебсайти, які погрожували співробітникам виборчих комісій, пише New York Times.

У Вашингтоні наголошують, іноземні держави навряд чи зможуть зламати системи та змінити результати підрахунку голосів, враховуючи локальний характер голосування у Сполучених Штатах. Але навіть якщо вони не можуть змінити результати, вони можуть поширити фейкові повідомлення про нібито недосконалий і неправильний процес голосування.

За словами офіційних осіб, це називається зламом сприйняття: коли супротивник не може змінити результати виборів, але може поширити фейкову інформацію про те, що системи нібито було зламано і їм не можна довіряти.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У неділю сенатор Марк Келлі, демократ від Аризони, заявив в інтерв’ю CBS News, що значна частина політичного контенту, який американці бачать у соціальних мережах, має іноземне походження, хоча інформація має такий вигляд, наче її писали американці.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 13:03:07