Україна і світ

Інсульт у перший тиждень життя: у Львові провели унікальну операцію і врятували немовля


У Львові нейрохірурги дитячої лікарні Святого Миколая виконали новонародженому, у якого стався інсульт, операцію на головному мозку.

Хлопчик народився на світ на два тижні раніше, ніж планувалося. І у немовляти одразу діагностували запалення легень.

Запалення легень, гідроцефалія, інсульт

Ще за кілька днів, під час УЗД, медики пологового виявили, що у малюка стався крововилив у мозок. Маму з Дениском терміново скерували до нейрохірургів лікарні Святого Миколая.

Там встановили, що у дитини гідроцефалія – внутрішньочерепне скупчення спинномозкової рідини. Без втручання це неминуче призведе до ушкодження органу. До того ж, вже почався набряк головного мозку.

На додачу виявили, що в шлуночках внаслідок інсульту утворилися кров’яні згустки. Їх треба було якнайскоріше видалити.

Як рятували Дениска

Маленький Дениско важив лише 2,5 кг! В ході першого втручання за допомогою спеціального пристрою — нейроендоскопа — лікарі забрали кровʼяні згустки через маленький розріз усього в кілька міліметрів.

Під час другого втручання нейрохірурги встановили Денискові резервуар Оммайя. Це пристрій, який за повторних набряків дозволить лікарям легко прибирати зайву рідину з головного мозку дитини та регулювати спинномозковий тиск.

Нині, після двох рятівних операцій Денискові значно ліпше. Малюк з мамою вже понад два місяці в лікарні і ще їм доведеться якийсь час побути під наглядом лікарів.

А вдома Дениска з нетерпінням чекають братик і сестричка.

Хірурги звертаються по допомогу

Аби рятувати таких маленьких пацієнтів хірургам лікарні Святого Миколая конче потрібен новий нейроендоскоп. Це, без перебільшення, життєво необхідний інструмент для порятунку малечі з ранніми інсультами, гідроцефаліями, пухлинами головного мозку та черепно-мозковими травмами.

Наявний апарат, за допомогою якого оперували Дениска, за роки роботи вже майже повністю вичерпав свій ресурс.

Тому Перше медичне об’єднання Львова разом з благодійною платформою dobro.ua відкрили збір на новий нейроендоскоп.

Долучитися до порятунку маленьких українців, які потребують нейрохірургічного втручання, може кожен.

Треба лише перейти за посиланням, натиснути “підтримати” та переказати будь-яку суму для проєкту із назвою “Допоможи в лікуванні дітей з патологіями мозку” на сайті благодійної платформи dobro.ua.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Перше медичне об’єднання Львова

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 13:12:45