Україна і світ

Медитація дійсно полегшує біль: учені довели, що це аж ніяк не плацебо, як вважалося раніше


Дослідження під керівництвом Фаделя Зейдана, доктора філософії Санфордського інституту емпатії та співчуття Каліфорнійського університету в Сан-Дієго виявило, що медитація ефективніша для зменшення болю, ніж лікування плацебо, яке широко використовувалося донині.

Медитація — не засіб-плацебо

Дослідження надає переконливі докази того, що медитація задіює певний механізм мозку для полегшення болю, а не просто використовує “ефект плацебо”, як вважалося раніше.

– Розум надзвичайно потужний, і ми все ще працюємо над тим, щоб зрозуміти, як його можна використовувати для боротьби з болем, — говорить Фадель Зейдан.

У дослідженні під його керівництвом взяли участь 115 здорових добровольців, яких випадковим чином розподілили на чотири групи: одній запропонували медитацію усвідомленості, іншій – фіктивну медитацію, третій – плацебо-крем, була і контрольна група.

Учасники пройшли чотири 20-хвилинні тренінги з відповідних технік перед тим, як пройти перевірку болю на МРТ-сканері.

Під час експерименту дослідники застосовували болісне тепло до ніг учасників.

Групі медитації усвідомленості було доручено зосередитися на своєму диханні та спостерігати за відчуттями без оцінки.

Група фіктивної медитації пройшла подібні кроки, але без фактичних інструкцій щодо уважності. Група плацебо отримувала крем, який, як їм сказали, зменшить біль, тоді як контрольна група просто відпочивала.

Унікальний вплив на роботу нейронів мозку

Медитація усвідомленості не тільки перевершила плацебо та фіктивне лікування в зниженні оцінки болю учасників, але й показала унікальний вплив на мозок.

Медитація усвідомленості була єдиним втручанням, яке значно зменшувало активність у ділянках мозку, пов’язану як з фізичним відчуттям болю, так і з його емоційним впливом.

Фальшива медитація, створена для імітації ритуалу медитації без її ключових компонентів, показала мінімальний ефект.

– Отже, медитація усвідомленості не просто переконує людей, що вони відчувають менше болю – вона фактично змінює те, як мозок обробляє больові подразники на фундаментальному рівні, – наголошує Зейдан.

Оскільки хронічний біль вражає мільйони людей у ​​всьому світі, а залежність від опіоїдів залишається гострою проблемою, це дослідження відкриває нові шляхи немедикаментозного лікування болю .

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: StudyFinds

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 11:53:22