Суспільне мовлення

Як правильно мають зберігати зброю цивільні — пояснення адвоката

Станом на 2023 рік близько 2 мільйонів українців є власниками зброї, яка була придбана у законний спосіб. Про те, як правильно зберігати зброю, в ефірі “Суспільне. Спротив” розповів адвокат та член Української асоціації власників зброї Юрій Мінкін.

За словами адвоката, порядок правильного зберігання зброї в Україні затверджений наказом №622 Міністерства внутрішніх справ України.

“Як це має виглядати? Зброя має зберігатися у металевих ящиках або сейфах, тобто замкнена, і виключно в розрядженому стані, який не допускає проведення пострілу натисканням на спусковий гачок”, — каже Юрій Мінікін.

Член Української асоціації власників зброї говорить, недотримання цих пунктів може призвести до поранення чи смерті.

“У даному випадку (поранення школяра з вогнепальної зброї у Львові, — ред.), наскільки я бачу, вимоги було порушено як мінімум по одному з пунктів. Трагічний наслідок є все ж таки, власник зброї — батько одного з підлітків не дотримався правил зберігання”, — зазначає чоловік.

Заступник директора класичної гімназії ЛНУ імені Івана Франка та військовий Сергій Хараху додає, аби запобігти трагічним випадкам, діти мають знати, як правильно безпечно поводитися зі зброєю та мінно-вибуховими предметами.

“Це все є у нас в програмі, в предметі “Захист України”. Єдине, чого немає в цьому предметі, це достатньо практичних годин, щоби діти навчилися, руками помацали. Проблема дітей, які вчинили постріл, що вони були не навчені перевіряти зброю на розрядженість. Є таке правило: будь-яку зброю, яку ти бачиш, ти її ніколи не візьмеш, якщо ти знаєш, що у неї є власник, ти маєш запитати в нього дозволу. І друге правило — беручи зброю, ти зразу її розряджаєш, виймаєш набої”, — каже Сергій Хараху.

За його словами, наразі предмет “Захист України” є обов’язковим у школах, втім через брак матеріальної бази та спеціалістів, подекуди предмет викладають на неналежному рівні.

Що відомо про поранення школяра у Львові

У Львові 31 травня восьмикласника госпіталізували із вогнепальним пораненням у груди. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міськради із посиланням на керівника міського управління освіти Андрія Закалюка.

“Троє учнів однієї із загальноосвітніх шкіл Шевченківського району Львова після уроків пішли додому до одного із них. Вдома знайшли зброю та почали її розглядати. Одному із друзів випадково поцілили в груди”, – йдеться у повідомленні.

За фактом відкрили кримінальне провадження за ст. 264 ККУ (Недбале зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів). Максимальне покарання передбачене статтею — позбавлення волі на строк до трьох років.

Дитина потрапила до Лікарні Святого Миколая з відкритим вогнепальним дробовим пораненням грудної клітки. Зараз загальний стан хлопця залишається важким, але стабільним. Його життю нічого не загрожує.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин