Суспільне мовлення

Як працюють львівські музеї за умови відсутності електроенергії

У Львові частина музеїв отримала гуманітарну допомогу від міжнародних організацій. Тож тепер за умови відсутності електроенергії, вмикають генератори. Як зберігають картини, ікони та документи за умов відсутності електроенергії, дізнавалося Суспільне.

Львівські музеї отримали від міжнародних організацій генератори та пристрої, що створюють належні умови для зберігання цінних експонатів.

Випробували генератор у Національному музеї Шептицького. Там за умови відсутності електроенергії не працює котельня та пристрої, що допомагають підтримувати мікроклімат у фондосховищах.

Генератор у Національному музеї Шептицького. Суспільне Львів

“В умовах війни, коли вимикають світло, немає відповідного температурного режиму, зберегти рівень вологості в залах є надзвичайно важко. Особливо така проблема загострюється в зимовий період, коли настає холод, тоді вологість надзвичайно зменшується”, — каже заступниця гендиректора Національного музею імені Шептицького Оксана Біла.

У музейних сховищах зберігаються стародавні картини та ікони. Відтак, музей отримав як гуманітарну допомогу від американського фонду спеціальні прилади — аби перепади температури не зруйнували експонати.

“Ми маємо іконопис XIV-XVIII століть. Це така найбільш вибаглива збірка. Оскільки ікона, яка намальована на дереві, найбільш реагує на будь-які перепади температурно-вологісного режиму, то зміна критично руйнівно діє на стан збереження”, — каже Оксана Біла.

Від початку війни закордонні партнери допомагають і муніципальному музею тоталітарних режимів “Територія терору”. Зокрема, організації з Польщі, Німеччини, Швейцарії передали генератори та прилади для очищення повітря від бактерій.

Як працюють львівські музеї за умови відсутності електроенергії

Прилади для очищення повітря. Суспільне Львів

“Цей пристрій ми використовуємо для очищення повітря від бактерій, від алергенів. Його важливо мати в різноманітних фондових приміщеннях, в експозиціях, в приміщеннях, де працюють люди. Тому що, коли йде накопичення речей, то додаються бактерії. А зараз ми всі речі ще більше щільно зберігаємо”, — каже директорка музею “Територія терору” Ольга Гончар.

Як працюють львівські музеї за умови відсутності електроенергії

Запаси матеріалів. Суспільне Львів

Під час війни, каже Ольга Гончар, музеї повинні мати ще й запаси матеріалів для ймовірної евакуації.

“У нас також є різноманітні пакувальні матеріали, наприклад, целофан, різноманітний папір. Пусті теки для документів, для різноманітних речей, які можна запакувати, спеціальні бокси”, — каже Ольга Гончар.

Також у музеї з’явилася вогнетривка шафа, що не лише береже цінні документи від пожежі, а й є водночас сейфом і убезпечує від крадіжок.

Читайте також

П’ять закладів культури у Львові отримали генератори від благодійників

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На Львівщині для збереження експонатів у музеях планують закупити генератори та паливо


Джерело: Суспільне мовлення України