Україна і світ

Як не стати жертвою російської пропаганди: поради кіберполіції

В умовах кібервійни зловмисники спотворюють новини та факти. Щоб не стати жертвою російської пропаганди чи шахраїв, необхідно перевіряти правдивість інформації.

У цьому контексті перевірка фактів або фактчекінг стає незамінним інструментом. Кіберполіція дає кілька дієвих порад щодо його використання.

Як перевірити інформацію на правдивість

Фактчекінг (від англ. fact – факт та to check – перевіряти) – це процес перевірки правдивості фактів, інформації та тверджень, які поширюються в ЗМІ, соціальних мережах та інших медійних джерелах.

Зараз дивляться

Цей інструмент використовується для:

  • виявлення неправдивої інформації та спростування фейкових новин, пропаганди та дезінформації;
  • підтвердження правдивості інформації для допомоги людям у прийнятті обґрунтованих рішень на основі фактів;
  • підвищення рівня прозорості медіапростору.

У кіберполіції зауважують, що поява в інтернеті фейкових новин, маніпулятивних статей та спотворених фактів особливо небезпечно в умовах повномасштабної війни з РФ.

Окрім того, зі зростанням впливу соціальних мереж загострилася проблема так званих інформаційних бульбашок, коли люди оточені лише інформацією, яка підтверджує їхні власні погляди та переконання.

– Це явище може створювати ілюзію однакового мислення в групі людей і призводити до ізольованості від інших поглядів, зменшення різноманітності думок та навіть загострення конфліктів, – йдеться у повідомленні.

Як використовувати фактчекінг

Користуйтеся першоджерелами під час перевірки інформації, звіряйтеся з офіційними ресурсами.

Не поширюйте відомості, доки не впевнилися у їх правдивості.

Перевіряйте фото та відео на автентичність. Для цього, зокрема, можна скористатись сервісом пошуку зображень Google. Часто дезінформатори та шахраї використовують відредаговані фото для ілюстрації своїх фейкових публікацій.

З’ясуйте, чи не внесено певний ресурс Центром протидії дезінформації чи Службою безпеки України до списку інструментів поширення ворожої дезінформації.

Використовуйте телеграм-ресур Кібер Брама. Платформа містить практичні рекомендації та інструменти для захисту від кіберзагроз, фейків і дезінформації.

Діяльність проєкту Брама направлена на захист медіапростору  від російської пропаганди, блокування каналів поширення дезінформації,  протиправного та забороненого контенту.

Також метою проєкту є покращення медіаграмотності українців, зменшення впливу пропаганди на суспільство та популяризація безпечного поводження в мережі інтернет.

Основні цілі:

  1. Знищення російських осередків в Інтернеті.
  2. Зменшення рівня булінгу та цькування в мережі.
  3. Протидія наркотикам та шахрайству.
  4. Навчання та тренінги з кібергігієни.
  5. Просвіта населення щодо інформаційної гігієни.
  6. Залучення та мотивація громадян до активної громадянської позиції.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-20 15:00:41

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин