Суспільне мовлення

Як діяти у випадку землетрусу: поради львівського рятувальника

Під час землетрусу потрібно заспокоїтись, не панікувати та за можливості вийти на відкритий простір каже львівський рятувальник Віталій Туровцев. У ефірі Суспільного. Спротив він дав поради, як себе поводити під час землетрусу та чого робити не варто.

За словами Віталія Туровцева, в першу чергу потрібно заспокоїтись та не панікувати. На випадок стихії треба мати тривожну валізу. До неї покласти документи, запас води та їжі.

Якщо землетрус все-таки стався і ви перебуваєте вище другого поверху — не треба виходити з квартири.

“Не вибігати на сходову клітку, тому що там буде скупчення людей. Ліфти працювати не будуть. Потрібно зайняти місце не в крайніх кімнатах, в жодному разі не біля вікон. Це мають бути пройоми дверей біля капітальних стін”, — каже Віталій Туровцев.

Якщо ви перебуваєте на 1-2 поверсі, то ви можете евакуюватись. Землетрус треба перечекати на відкритій місцевості, де не має загрози обвалу житлових будівель, електроопор, білбордів та інших масивних конструкцій.

Якщо землетрус почався, коли ви були в автомобілі — не треба виходи із транспорту.

“Можно відчинити двері, але автомобіль не покидаємо. Знаходимось у ньому. Автомобілі не можна паркувати біля висотних будівель, під мостами, під лініями електропередач. Треба звертати на це увагу. Від’їхати у безпечне місце, на відкриту місцевість і перечекати”, — каже Віталій Туровцев.

Якщо ви опинилися під завалами, треба оцінити свій стан та кликати на допомогу.

“Можно скористатися голосом, якщо ви чуєте, що відгуків немає — продовжуйте кликати на допомогу. Якщо є поряд металеві предмети, можна їх використовувати, щоб постукувати періодично, щоб подати сигнал”, — каже Віталій Туровцев.

Не забувайте про мобільний телефон, він може працювати навіть під завалами.

Якщо навколо вас є простір, ви можете оглянути себе і за потреби надати собі першу медичну допомогу. Не можна самостійно пробувати розбирати завали, оскільки це може бути небезпечно. Не можна чіпати будь-які дроти: під час стихій, вони можуть бути пошкодженими.

“Пам’ятайте, що рятувальники вже в дорозі, або вже працюють і обов’язково прийдуть до вас”, — каже Віталій Туровцев.

Читайте також

Скільки землетрусів у світі сталося за останні 24 години. Де були найпотужніші

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Туреччині з-під завалів витягли двох українців, яких вважали загиблими


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин