Україна і світ

ХАМАС відмовляється брати участь у переговорах про припинення вогню у Газі

ХАМАС заявив, що відхиляє запрошення США, Катару та Єгипту на останній раунд переговорів щодо заручників у Газі та угоди про припинення вогню, запланований на 15 серпня. 

Про це повідомляє Axios. 

ХАМАС відмовляється від переговорів про припинення вогню

Зазначається, що заява ХАМАСу про відмову від участі у переговорах є значною перешкодою для зусиль адміністрації президента США Джо Байдена досягти угоди щодо заручників і припинення вогню, а також запобігти переростанню конфлікту в Газі в регіональну війну. 

Зараз дивляться

Офіційні особи США, Єгипту та Катару планували витратити наступні кілька днів на усунення розбіжностей між Ізраїлем і ХАМАСом перед фінальним раундом переговорів між сторонами. 

Ізраїльські офіційні особи заявили, що переговори, які заплановані на 15 серпня, – це момент “зараз або ніколи” для угоди. 

Чому ХАМАС відмовляється від переговорів

У своїй заяві ХАМАС назвав кілька причин для свого рішення:

  • нові умови та вимоги, які нещодавно представив прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу;
  • вбивство Ізраїлем політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії;
  • нещодавні ізраїльські авіаудари в Газі, в результаті яких загинули десятки палестинців, зокрема й цивільних. 

– У світлі цього, а також із занепокоєння та відповідальності перед нашим народом та його інтересами, рух закликає посередників подати план реалізації того, що вони представили руху та схвалили 2 липня, на основі бачення Байдена та Резолюції Ради Безпеки ООН, – йдеться у заяві ХАМАС. 

Також у ХАМАСі зазначили, що додаткові раунди переговорів або обговорення нових пропозицій “надають прикриття для агресії окупантів”. 

Своєю чергою, високопоставлений ізраїльський чиновник, який брав участь у переговорах, сказав, що заява ХАМАСу є тактичним кроком перед можливим нападом Ірану та Хезболли, а також спробою отримати кращі умови для угоди. 

– Якщо ХАМАС не сяде за стіл переговорів, ми продовжимо знищувати їхні сили в Газі, – додав ізраїльський посадовець.  

Стримування ескалації на Близькому Сході

Раніше видання Axios повідомляло, що у Білому домі вважають, що Іран планує атакувати Ізраїль у відповідь на вбивство політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії у Тегерані. Своєю чергою, американські сили в регіоні розпочали підготовку.

Крім того, нещодавно стало відомо, що міністр оборони США Ллойд Остін наказав направити на Близький Схід атомний підводний човен із керованими ракетами USS Georgia, а також прискорити перекидання авіаносця Abraham Lincoln. 

Під час телефонної розмови з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галлантом Остін наголосив на посиленні військової позиції та можливостей США на Близькому Сході на тлі ескалації напруженості в регіоні.

Водночас міністри обговорили зусилля щодо стримування агресії з боку Ірану, ліванської Хезболли та інших пов’язаних з Іраном угруповань по всьому регіону.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-12 14:56:08