Суспільне мовлення

“Всі стали захищати країну”. Історія актора-військовослужбовця зі Львова

Вранці 24 лютого Олекса Кравчук пішов у військкомат, щоб у складі 80 бригади захищати країну. Актор та режисер вже мав військовий досвід, тому його одразу скерували на Схід України. Про те, що його підтримувало під ворожими обстрілами, поранення та мрії військовий розповів Суспільному.

Режисер та актор Олекса Кравчук заходить у свій театр “І люди, і ляльки”. Зараз він служить у 80 штурмовій бригаді, а раніше щороку в день міста чоловік вітав львів’ян в образі короля та передавав ключі від міста.

Олекса Кравчук в образі короля. День міста, 2021 рік. Львівська міська рада

Олекса Кравчук в образі короля. День міста, 2021 рік.

Олекса Кравчук в образі короля. День міста, 2021 рік. Суспільне Львів

У театрі його зустрічає кіт, який там живе. Вранці 24 лютого чоловік вирішив піти захищати країну на передову. У 80-х роках він служив у десантних військах спеціального призначення в Угорщині.

“Мені довелось всього вчитись у цієї молоді, яка зараз є найбільш хорошою, потужною силою. Якби і хлопці мали терпіння. Зараз на передовій хто завгодно: і актори, і бандити, і контрабандисти, і режисери, і воїни, і солдати, але всі стали захищати свою країну. Це не може не захоплювати”, — каже Олексій Кравчук.

Олексій Кравчук

Олексій Кравчук. Фото Олекси Кравчука

Підрозділ Олексія був у Вознесенську, Кривому Розі, Краматорську та Бахмуті. На Донеччині захисник травмувався. Міна впала за три метри від бліндажу, де він перечікував обстріл.

“Вона вибила бруси дерев’яні, вдарила по броніку, перебила ребра, така “львівська реберня” з мене вийшла, там якісь осколочні, контузія. Я так відчув, що я вже маю померти, тільки єдине, що я просив: “Бозя, можна так, щоб не дуже боляче було”. Але Сергій мене витягнув, тягнув на собі. Це справжній герой”, — каже військовослужбовець.

Олексій Кравчук

Олексій Кравчук. Суспільне Львів

Олексій розповідає, що найбільше у час війни підтримують побратими.

“Ігор Казимирович — теж такий мій дядько, який мене витягував, тобто він теж міг: “Пан Олекса, ми будемо пити львівську каву”. І це якийсь такий вишуканий момент: степ, така вже спека починається, запускає цей “дирчик”, готується львівська кава. От ти в цьому степу п’єш львівську каву, так не поспішаючи”, — каже захисник.

Найбільше Олексій мріє про швидку перемогу з найменшими втратами. Тоді вже планує повернутись до творчості і вже має ідеї для майбутніх вистав.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Одружились у лікарні. Історія 22-річного військового, який втратив руку на війні


Джерело: Суспільне мовлення України