Суспільне мовлення

Врятували понад 200 життів: як родина Шептицьких допомагала євреям під час німецької окупації

Під час німецької окупації Митрополит Андрей Шептицький та його брат Климентій рятували і переховували євреїв. Точних даних, скількох людей вберегли Шептицькі, немає. Дослідники вказують, що понад 200. Більшість із них – діти. Як це було, до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту дізнавалося Суспільне.

Керівник музею Митрополита Андрея Шептицького та дослідник цієї родини отець Севастіян розповідає, для Шептицьких життя кожного було великою цінністю.

“Коли ми говоримо за порятунок євреїв у Львові, то, напевно, що цього не сталося б, якби не було нашого великого Митрополита Андрея, який був великим приятелем єврейської спільноти у Львові також. Такий авторитет мав Митрополит Андрей, що ніхто не обговорював чому, чого і навіщо”, — каже отець Севастіян Дмитрух.

Отець Севастіян каже, порахувати точну кількість врятованих Шептицькими неможливо.

“Часто питають, скільки, яке число було врятованих євреїв. А тоді ніхто не робив ніякої реєстрації, ніякої статистики не вів. Прийшли люди, переховалися”, — каже керівник музею.

Отець Севастіян Дмитрух розповідає про порятунок євреїв. Суспільне Львів

Комплекс Собору святого Юра у Львові — одне із тих місць, де переховували євреїв за вказівкою митрополита Андрея. Зокрема, ховали людей у приміщеннях Митрополичих палат. А також у монастирях і сиротинцях, розповідає дослідник ролі Андрея Шептицького в порятунку євреїв Марко Сімкін.

“Шевченківський гай, там є Святоіванівська лавра, там теж ховали дітей. Бо організатором тієї лаври був Климентій Шептицький. Біля нього був будинок-сиротинець. Там теж ховали дітей. В Брюховичах ховали в жіночому монастирі дівчат. Він разом з братом Климентієм створює підпільну організацію, унікальну підпільну організацію, яка вимагала неймовірної мужності від нього, від Климентія”, — каже дослідник.

Дослідник Марко Сімкін

Дослідник Марко Сімкін. Суспільне Львів

Релігієзнавець Михайло Кобрин розповідає, пізніше, в радянський час, постать Митрополита намагались оббрехати. В Ізраїлі Митрополит Андрей не є визнаним праведником народів світу.

“Ряд дослідників, особливо проросійського походження. Вони якби завжди хотіли сплюндрувати образ Шептицького. Особливо в радянському кінематографі. Навіть взяти їхні фільми, які показували Шептицького як пособника фашизму. Спеціально роздували цей образ, щоб применшити значення Митрополита”, — каже Михайло Кобрин.

Статус праведника отримав лише його брат Климентій. Це офіційне звання присвоюють тим, хто в часи Голокосту, ризикуючи життям, рятував євреїв.

Читайте також

Табори смерті, гетто та мільйони загиблих. 10 фактів про Голокост

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Чому Голокост став можливим і чи існує антисемітизм в Україні. Коментар історика


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин