Суспільне мовлення

Виставки, які можна відвідати у жовтні

Цієї осені митці зорганізували чимало виставкових проєктів: дехто з обережністю відновлює свою роботу після перерви 2022 року, деякі художники рефлексують на тему російсько-української війни, організатори інших ініціатив піднімають архіви та збирають кошти на благодійність. Суспільне Культура зібрало кілька виставок, які відкриваються в жовтні 2023 року у різних містах України.

“Ре/Візія”, Київ, з 17 жовтня

Одеський фестиваль сучасної культури “ПОРУЧ” та онлайн-музей шрифтової спадщини Одеси “Літери в місті” 17 жовтня відкривають в Українському домі виставку сучасних плакатів до відомих українських фільмів — “Ре/Візія”. Всього будуть представлені 31 автор постерів. Проєкт створений на основі рейтингу “ТОП-100 українських фільмів”, який уклали після опитування Довженко-Центру в 2020-2021 роках.

До кінця листопада можна купити копії постерів, прибуток піде на підтримку “Ре/Візії”, а 10% — на благодійний фонд “Дрімтім.Одеса”, який допомагає військовим та цивільним на прифронтових та деокупованих територіях.

Афіша виставки “Ре/візія”, Український дім. Фото: Національний центр “Український Дім”/Facebook

“Фантазери”, Ясіня, 20-22 жовтня

20-22 жовтня в селищі Ясіня та на високогірному курорті Драгобрат (Закарпаття) відбудеться щорічний аудіовізуальний фестиваль “Фантазери”. Перед цим діятиме однойменна міжнародна мистецька резиденція. На фестивалі 20-22 жовтня на гостей очікують уже власне презентації доробку учасників резиденції, а також виступи учасників лейблу дніпровської музичної формації Module-Dnipropop. Це такі виконавці:

  • Kurs Valut;
  • Warнякання;
  • Ship Her Son;
  • Maxandruh;
  • Monotonne;
  • Walakos;
  • Ігор Ялівець;
  • Роман Славка.

14 жовтня, на День селища Ясіня, виступатиме гурт “Пиріг і Батіг” та Євген Гордєєв у його власному жанрі “донбасонова”, а також місцеві колективи.

Куратори фестивалю: Жанна Кадирова (Київ), Оксана Усачова (Київ), Дана Брєжнєва (Київ) та Євген Касьян (Дніпро). Касьян також куруватиме музичну резиденцію “Фантазерів”, а Кадирова і Брєжнєва художню.

Фестиваль “Фантазери” щорічний, уперше його провели у 2017-му, минулого року скасували через повномасштабне російське вторгнення. Зараз увагу приділять взаємодії місцевих жителів селища Ясіня та переселенців з різних регіонів України, яких Ясіня прийняла понад 1000.

Постер-референс на роботи Жанни Кадирової

Постер-референс на роботи Жанни Кадирової. Надано Суспільне Культура

“Сміливі нести світло”, Київ, 14-22 жовтня

В атріумі Національного музею Тараса Шевченка з 14 по 22 жовтня діятиме фотовиставка “Сміливі нести світло”. Як зазначають організатори, вона — про найскладнішу зиму в історії незалежної України.

“Як жили українці під час масових відключень світла, налагоджували побут, продовжували працювати й допомагати один одному — розповідають у своїх роботах українські фотографи Саша Маслов, Сергій Коровайний, Євген Малолєтка, Поліна Полікарпова, Мстислав Чернов та багато інших”, — пише пресслужба музею.

Фотографії зібрані з майже усіх областей України, вони видані в однойменній книзі, яка теж буде на виставці. А в листопаді 2023-го виставка вирушить до Харкова та Львова.

Організатори проєкту: ДТЕК та Port of Culture за підтримки партнерів Ist Publishing, Ukrainian Association of Professional Photographers та музею Шевченка.

Афіша виставки "Сміливі нести світло"

Афіша виставки “Сміливі нести світло”. Надано Суспільне Культура

“Покрив”, Київ, 3.10 — 5.11

Національний музей “Київська картинна галерея” запрошує глядачів на виставку “Покрив”, яка триває з 3 жовтня до 5 листопада. Як зазначає пресслужба закладу, це “діалог минулого та сучасності”, спільний проєкт музею та кількох митців: Людмили Раштанової, Сергія Корнієвського та Еда Потапенкова. Виставку створили в межах проєкту “Перлини музею. Погляд із сьогодення”. Для експозицій заново відкрилися Золотий та Срібний зали музею — вперше після початку російського широкомасштабного вторгнення. На виставці презентовані інтерпретації автентичних творів з колекції музею, як-от Ікона “Чудо Георгія про змія” (середина 16 ст.), Ілля Рєпін (Ріпин) “Поприщин” (1882), Іван Айвазовський “Буря” (1872).

“Мови війни”, Київ, 7.10 — 26.11

Виставку “Мови війни/War Languages” створили у співпраці Музей Ханенків та Одеський художній музей. Там розміщені роботи Євгена Баля, Васі Дмитрика та Миколи Лукіна. Твори — рефлексії на тему “мови війни” та її вияву в житті українців.

Вона іде з 7 жовтня по 26 листопада в Музеї Ханенків. куратор Кирило Ліпатов каже:

“Три проєкти з виставкового циклу Одеського художнього в стінах Музею Ханенків працюють не тільки з заголовною темою, але внутрішніми контекстами київського музею, його планіграфією та постійною експозицією відчуття інтернованої загрози, з яким ми навчились жити за роки війни”.

Афіша виставки "Мови війни"

Афіша виставки “Мови війни”. Фото: Музей Ханенків/Facebook

“Любов | Лють”, Дніпро, 13.10.2023 — 13.01.2024

Із 13 жовтня 2023 року по 13 січня 2023 року в Дніпрі проходитиме виставка харківської художниці Олі Федорової “Любов | Лють”. Проєкт обʼєднує текстові та візуально-поетичні практики мисткині, що тривають із початку повномасштабного вторгнення Росії понині. Експозиція — про пере/проживання сильних емоцій, викликаних війною. В основі виставки — 2 серії та кілька окремих робіт.

“Лють — то є меч, а любов — броня. Але любов також може стати мечем — проти тих, хто не має любові, або ж просто боїться любити. В такому разі лють стає бронею. І мені здається, аби виграти всі свої війни, нам потрібні вони обидві — меч та броня, любов і лють”, — каже авторка.

“Маріуполь. 86 #наживо”, Львів, 5.10 — 1.11

У Львівському органному залі з 5 жовтня по 1 листопада можна буде відвідати виставку, присвячену тому, як світ спостерігав у соцмережах за облогою Маріуполя. Блокада тривала 86 днів – з 24 лютого по 20 травня, коли з “Азовсталі” в полон Росії вийшов останній український військовий і місто опинилось у повній російській окупації. На експозиції — 36 фотополотен 800х1600 за чотирма темами: “Азовсталь”, місто, діти, захисники.

Організатори: Маріупольська міська рада, проєкт “ЯМаріуполь. Культура”, ККП m.EHUB і Львівський органний зал.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України