Суспільне мовлення

Випуск італійського літературного журналу присвятять Вікторії Амеліній

Новий номер італійського літературного журналу K від Linkiesta буде присвячений пам’яті української письменниці Вікторії Амеліної, що загинула від важких поранень, які отримала внаслідок російського удару по Краматорську 27 червня.

Про це 22 жовтня повідомила публіцистка та перекладачка Ярина Груша.

Випуск журналу розповідатиме про тему дому — одного з основних образів літературного доробку Амеліної.

До номера увійшов один з текстів письменниці та вірш “Історія для повернення”, перекладений Грушею.

“Рядки з Вікиного вірша супроводжують фотографії зроблені Маттео Белломо та Стефанією Дзанетті найдорожчих речей, які вкладали українці у свої тривожні валізки”, — додає перекладачка.

Випуск опублікують 27 жовтня.

Новий номер італійського журналу. Фото: Yaryna Grusha/Facebook

Раніше Суспільне Культура повідомляло, що у США вийде антологія творів, присвячена Вікторії Амеліній. Книга має назву Nothing Bad Has Ever Happened: A Bouquet for Victoria Amelina (“Нічого поганого ніколи не відбувалося: Букет для Вікторії Амеліної”).

Упорядник антології — Аскольд Мельничук. У передмові він пригадує, що познайомився з Амеліною в серпні 2022 року, коли вони разом викладали онлайн-курс творчого письма для українських студентів в Університеті Айови. Тоді вона паралельно займалася документуванням російських воєнних злочинів в Україні.

Назва антології однойменна з есе Амеліної, в якому вона розмірковує “про два геноциди — Голодомор та Голокост”.

Що відомо про Вікторію Амеліну

Вікторія Амеліна — українська письменниця та громадська діячка.

У 2014 році вийшов її дебютний роман “Синдром листопаду, або Homo Compatiens”. Книжку обрали в десятку найкращих прозових видань за версією премії “ЛітАкцент–2014”. Наступного року роман перевидали, і він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

У 2021 році Вікторія стала лавреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. Того ж року заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

А в червні 2023 року авторку відібрали для письменницької резиденції Harriman у Парижі: вона мала там продовжувати роботу над книжкою про свідчення злочинів Росії.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України