Суспільне мовлення

“Військові відчують, що проходження ВЛК стане легшим” — пояснення апарату Головнокомандувача ЗСУ

Електронний запис до лікарів, електронний документообіг, покращення сервісу в медичних закладах, контроль за виконанням реформи. Про ці зміни у проведенні військово-лікарської комісії в ефірі Суспільне.Спротив розповіла представниця Управління стратегічних комунікацій апарату Головнокомандувача ЗСУ Оксана Горбач.

За словами Оксани Горбач, якщо говорити про реформу, перш за все йде мова про збільшення кількості ВЛК.

“Зараз розгорнуті додаткові гарнізонні ВЛК на базі цивільних закладів охорони здоров’я. Це суттєво зменшує навантаження на військові госпіталі, де відбувається ВЛК, відповідно — зменшує черги. Також запроваджуються сервіси, які допомагають зробити процес проходження ВЛК зручнішим і швидшим. Я впевнена, що військовослужбовці відчують, що ВЛК стала швидшою і зручнішою”, — каже Оксана Горбач.

Для військовослужбовців стане доступною електронна черга. Відтак військовий зможе записатися на проходження ВЛК дистанційно.

“Відповідно начальник медичної служби дистанційно записує до лікарів, яких потрібно пройти. У шпиталі також до потрібних лікарів можна записатися на потрібний час. Е-черга розгортається. Цей процес займає час, оскільки і шпиталі повинні до цього підготуватися. Це і програмне забезпечення, і підготовка особового складу. Але і військові частини також мають перейти”, — додає Оксана Горбач.

За її словами, також впроваджують нові параметри обслуговування. Наприклад, це стосується покращення обладнання приміщень, місць для перев’язок, наявності місць для сидіння та питної води.

“Один з етапів — ухвалений закон, який впорядковує електронний документообіг. Зараз дуже багато документів на ВЛК потрібно приносити у паперовому вигляді, це передбачене законом. Прийнятий закон унормовує електронний документообіг. Від військової частини до шпиталю і ЦСК-ЦСП”, — каже представниця Управління стратегічних комунікацій апарату Головнокомандувача ЗСУ Оксана Горбач.

Ще одна зміна — спрощення процедури службових розслідувань за фактом отримання травми військовослужбовця, у тому випадку, якщо є неспростовні докази того, що поранення було набуте в результаті дій ворога.

Контроль за виконанням реформи ВЛК є на контролі Командувача медичних сил.

“Питання реформи ВЛК перебуває на особистому контролі Командувача медичних сил Збройних сил України. І є пріоритетним для Збройних сил України і уряду. Сформована міжурядова робоча група на чолі з прем’єр-міністром України, який регулярно зустрічається з органами виконавчої влади і представниками ЗСУ, щоб відслідковувати результати цих процесів”, — каже Оксана Горбач.

За її словами, також до робочої групи залучена громадськість, це зокрема ГО “Принцип”. Ця ГО отримує запити від військовослужбовців та передає робочій групі.

Також Оксана Горбач анонсувала і реформу МСЕК (Медико-соціальної експертної комісії), яку багато військовослужбовців проходять після ВЛК.

“Що стосується МСЕК, яка визначає ступінь втрати працездатності чи групу інвалідності. Відповідно цей процес зараз досить складний. Однак робоча група, яка сформована щодо процесів ВЛК, так само звернула увагу що певні процеси можна цифровізувати і у цій комісії. Це є експертизою іншого відомства. Можу сказати, що у пріоритеті уряду є те, щоб весь документообіг всього шляху пораненого військовослужбовця був максимально простим для нього”, — каже Оксана Горбач.

Що відомо про ситуацію із ВЛК на Львівщині

  • 31 лютого військовослужбовець Мирослав Откович у Facebook написав про неналежний стан туалетів медзакладу.
  • Напочатку лютого 2023 року військовослужбовці, які після поранень і лікування мали проходити медичну комісію, скаржилися на великі черги в медцентрі. За словами військових, до невропатолога у черзі було 540 людей.
  • До медичного центру навідалися представники Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Згодом його представник в системі органів сектору безпеки і оборони Олександр Кононенко написав у своєму Facebook
  • Відреагували на ситуацію і в Міністерстві охорони здоров’я. Очільник МОЗ Віктор Ляшко написав, що військово-лікарські комісії реформують
  • Суспільне звернулося за коментарем до Командування Медичних сил ЗСУ. Як повідомило Командування Медичних сил ЗСУ, Міністерство цифрової політики разом з Міністерством оборони України, Міністерством охорони здоровʼя України, Міністерством ветеранів, Міністерством соціальної політики України розробили план з удосконалення роботи військово-лікарських комісій. План включає такі кроки: Автоматизувати процеси, щоб зменшити навантаження на поранених військовослужбовців. Унормувати електронні документи у військових закладах і обмін ними, щоб частково прибрати паперову документацію і фактичні черги. Запровадити можливість реабілітації поряд з місцем проживання.

Що відомо про реформу військово-лікарських комісій

30 січня очільник Мінцифри Михайло Федоров заявив, що міністерство планує реформувати процеси ВЛК, зокрема провести цифровізацію цих процедур.

На початку лютого заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що Міноборони вдосконалює роботу військово-лікарських комісій і вже створено єдиний медичний простір цивільної та військової медицини, а також була розширена система військово-лікарських комісій.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За її словами, Міноборони спільно з МОЗ та Мінцифри відпрацьовують основні 5 напрямків удосконалення роботи ВЛК:

  • прискорення впровадження у військових закладах електронної медичної інформаційної системи (МІС);
  • запровадження електронних черг;
  • використання електронного документообігу у процесах ВЛК;
  • перегляд кількості комісій;
  • сервісне обслуговування у військових закладах ВЛК.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин