Суспільне мовлення

Вбили червоноармійці під час окупації. На Личаківському цвинтарі знайшли поховання львів’ян

На Личаківському цвинтарі у Львові виявили місця поховання львів’ян, яких вбили червоноармійці під час окупації Заходу України у вересні 1939 року. Серед них — могила директора Міських закладів електричних (МЗЕ) Станіслава Козловського. Про це повідомили у пресслужбі Львівської обласної ради.

За даними дослідників біографії директора Міських закладів електричних (МЗЕ) Станіслава Козловського, його застрелив радянський офіцер 22 вересня 1939 року, у перший день окупації Львова.

“Місце поховання стало відомим завдяки архівам Личаківського цвинтаря. Занедбану могилу очистили, відновили і встановили на ній новий пам’ятник авторства скульптора Андрія Дацка”, — повідомили у Львівській обласній раді.

Сьогодні, 26 травня, відбулося урочисте освячення пам’ятника.

Історію Станіслава Козловського докладно дослідив Андрій Крижанівський. З його слів, директора застрелили на електростанції.

“Під’їхав “бобик”, з якого вийшов радянський офіцер і зайшов на електростанцію. Львів в той час бомбардували німці і багато кабелів вийшло з ладу. Козловський не цурався роботи, тому одягнув на костюм халат і працював. Червоноармієць запитав: “Гдє дірєктор?”. Йому відповіли – ось він. “Тот, в халатє?”, – уточнив військовий. Почувши підтвердження, витягнув пістолет і застрелив Козловського. Потім зняв годинник, забрав гроші і документи, а тіло залишив”, — розповів дослідник Андрій Крижанівський.

Про докладні обставини загибелі Станіслава Козловського стало відомо від працівника обленерго, львів’янина Казимира Пачковського. Його дід Юзеф Пачковський, був свідком цих подій. Подбати про поховання було нікому, оскільки дружину Станіслава Козловського вивезли на Сибір, звідки згодом вона змогла виїхати до Лондона.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Поряд з похованням Козловського дослідили і інші могили жертв червоного терору вересня 1939 року. Відшукали також поховання жертв тюрми на Лонцького і поховання містян, які загинули від нацистських бомбардувань”, — додали у Львівській обласній раді.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин