Суспільне мовлення

Вакцину розкладають вручну. Як на Львівщині проводять імунізацію диких тварин від сказу

13 вересня у Дрогобицькому районі Львівської області розпочали імунізацію диких тварин проти сказу. Раніше для імунізації тварин вакцину розкидали за допомогою авіатранспорту, після повномасштабного вторгнення — це роблять вручну.

Як розповів Суспільному начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини головного управління “Держпродспоживслужби” у Львівській області Володимир Подоляк, в області працюють понад 100 груп, які розкидають вакцину. Цьогоріч Львівська область отримала 45 700 вакцин від сказу.

“Два останні роки випадки сказу в нас збільшилися. Зараз заборонено полювання, заборонений відстріл в дикій фауні. А основним носієм сказу є лисиця. Але ситуація в нас контрольована. Після того, як ми провакцинуємо дику фауну, то, я думаю, кількість випадків сказу зменшиться”, — говорить Володимир Подоляк.

Заступник начальника Дрогобицької районної ветлікарні розкладає вакцину від сказу. Фото: Суспільне Львів

Як розповів голова Дрогобицького товариства мисливців та рибалок Богдан Сушириба, випадків сказу побільшало після початку повномасштабної війни, адже тоді тимчасово призупинили викладку вакцини. За його словами, за цей рік у Дрогобицькому районі вбили 9 лисиць, 4 з них — мали позитивний результат на сказ.

“Основний характерний показник для сказу — лисиця боїться води, перестає їсти та агресивна. Вона може нападати на собак, більше підходити до населених пунктів. Інкубаційний період проходить до 2 тижнів”, — каже голова Дрогобицького товариства мисливців та рибалок Богдан Сушириба.

На Львівщині проводять імунізацію від сказу

Лисиці — одні із основних носіїв сказу. Фото: Володимира Подоляка

Заразитись сказом можуть і домашні тварини. За цей рік на Дрогобиччині зафіксували 4 таких випадки.

“Ми відібрали матеріал, у тварин, які загинули, та відвезли в лабораторію для дослідження, прийшло підтвердження. Накладалися карантинні обмеження на село, і додатково — п’ятикілометрова зона відносно вогнища сказу. Відповідно до інструкції, вогнище сказу і в п’ятикілометровій зоні, проходить вакцинація. Ми виходимо бригадами, вакцинуємо всіх домашніх тварин: коти та собаки. Потім 2 місяці спостерігаємо за вогнищем”, — пояснює керівник Дрогобицької державної лікарні Ветеринарної медицини Валерій Мацюк.

Загалом у Дрогобицькому районі мають розповсюдити майже 3 тисячі доз вакцини від сказу, які розкладуть в польових і лісових угіддях, обабіч доріг і поза межами населених пунктів та водойм. На 1 кілометр квадратний розраховано 25 приманок, які мають вигляд брикетів розміром 3×5 зі специфічним запахом. Під час поїдання тварина прокушує капсулу й таким чином отримує щеплення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України