Україна і світ

Унікальний рейд у 2014-му та Курська операція: що відомо про бойовий шлях 95 ОДШБр

95 окрема десантно-штурмова Поліська бригада (95 ОДШБр) стояла біля коренів створення українського війська за часів відновлення незалежності та здобула величезний бойовий досвід, який залишив слід у світовій військовій історії.

Ще в 1994 році підрозділ отримав бойовий прапор, а у 2022-му – стрічку до нього За мужність та відвагу.

Геральдика 95 бригади перекликається із символікою ДШВ, які мають гасло Завжди перші!

Керівниця служби зв’язків із громадськістю 95 ОДШБр капітан Катерина Стулень у розмові з Фактами ICTV згадала про найяскравіші сторінки історії створення підрозділу, бойовий шлях від 2014 року й після 24 лютого 2022-го, а також про визначні операції.

Створення 95 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ

Історія підрозділу почалася 12 грудня 1992 року – цього дня в Сумах створили 95 Навчальний центр підготовки молодших спеціалістів Аеромобільних військ, який уже за рік передислокували до Житомира.

– З цього власне все й почалося – що Житомир став столицею ДШВ. Так його почали називати. Саме там пізніше створювалося і командування Десантно-штурмових військ. Але неправильного вважати, що цей навчальний центр повністю став 95 бригадою, оскільки з нього вийшло ще декілька бригад. Тобто він був як кістяк, – пояснила Катерина Стулень.

У 1995 році це вже був не навчальний центр, а 95 окрема аеромобільна бригада, а в лютому 2016-го її перейменували на десантно-штурмову.

– Тоді відмовлялися від усього радянського. Треба було, щоб ми відрізнялися від ворога, підігнати під реалії, щоб стали більш актуальними назви, шеврони, знаки розрізнення. Наприклад, у нашій бригаді один із батальйонів – аеромобільний, – зауважує Стулень.

Із самого початку створення десантники 95 бригади набували бойового досвіду на національних та міжнародних військових навчаннях у Голландії, Чехії, Латвії, Північній Македонії, Канаді, Румунії, Австрії та Польщі.

Вони також представляли Україну в миротворчих місіях у Боснії та Герцеговині, Косові та Іраку.

Фото: 95 ОДШБр

Саме тому у 2014 році, коли почалася російсько-українська війна, 95 ОДШБр була одним із найбільш боєздатних підрозділів ЗСУ.

– Ми одними з найперших були на сході. За рік до війни командиром у нас був Забродський, який дуже муштрував бригаду. Старожили про нього кажуть, що він готував бригаду так, наче завтра буде війна. Тому у 2014 році бригада справді виявилася найбільш підготовленою до стримування ворога, – розповідає вона.

І додає, що в командира була дуже висока планка, він ганяв на полігонах усіх, попри стать чи вік, змушував виконувати нормативи зі стрибків із парашутом тощо.

Хто командир 95 бригади

Фото: Факти ICTV

Нинішній командир 95 ОДШБр полковник Олег Апостол із 2008 року служить у Десантно-штурмових військах, з 2014 року – активний учасник бойових дій на сході України.

Коли почалося повномасштабне вторгнення, Апостол був командиром батальйону. У перші його дні, 26-27 лютого 2022 року, він вивів десантно-штурмову роту з оточеного Херсона, зберігши особовий склад та техніку.

А вже в березні керував обороною Вознесенська Миколаївської області. Тоді місто двічі штурмувала 126 бригада берегової охорони РФ, проте була вщент розбита та вийшла на відновлення боєздатності. Тобто Вознесенськ було утримано, а ворог не зміг оточити Миколаїв та продовжити рух на Одесу.

Надалі під його керівництвом було звільнено з десяток населених пунктів та не допущено прориву противника в напрямку Снігурівки та Явкиного.

У червні 2022 року Апостол брав участь у стримуванні ворога, який здійснював прорив Попасної Луганської області, не допустивши до Бахмуту та Соледару Донецької області.

З листопада 2022 року підрозділи бригади під чітким керівництвом Апостола проводили успішні оборонні та штурмові дії в Донецькій та Луганській областях.

Завдяки його особистій хоробрості, мужності, впевненості у своїх діях, вдалося запобігти серйозним втратам серед особового складу та якісно виконати поставлені завдання.

Він повний кавалер ордену Богдана Хмельницького. Також указом президента №80 від 18.02.2024 полковнику присвоєно звання Герой України з врученням ордену Золота Зірка.

Бойовий шлях 95 бригади з 2014 року

Станом на березень 2014 року, коли війська РФ зайшли до Криму, 95 ОДШБр мала два боєздатні батальйони – 13, який брав участь у міжнародних навчаннях, та 1.

Саме ці два підрозділи тоді перекинули в Херсонську область, а звідти – до окупованого на той час Краматорська.

Перший бій житомирські десантники прийняли 28 квітня поблизу селища Кутузівка Донецької області. Росіяни обстріляли їхню колону з-за спин мирних громадян, які заблокували проїзд до Слов’янська. Тоді бригада понесла й перші втрати: загинули двоє військовослужбовців, ще семеро – дістали поранення і стільки ж були контужені.

Крім того, вони брали участь у боях за Ямпіль та Маячку (тоді Жовтневе).

У бойовій історії бригади важливими сторінками, написаними кров’ю та залізом, назавжди залишаться знищення ворожих позицій навколо Донецького аеропорту та бої за Дебальцеве, що дали змогу побратимам з інших підрозділів безпечно уникнути оточення.

А ще були бої за Слов’янськ, за звільнення Лисичанська, рейд на Савур-Могилу та багато інших битв.

Унікальний рейд 95 бригади довжиною в 470 км

Окремої уваги заслуговує найдовший рейд тилами ворога у військовій історії світу, який 95 окрема десантно-штурмова бригада здійснила з 19 липня до 10 серпня 2014 року.

Вони прорвали лінію оборони сепаратистів, здійснили марш до Маріуполя, повернулися вздовж кордону, знищили кілька російських батальйонів, які перебували вже на українській стороні кордону, забрали їхню зброю та устаткування, російські танки, проїхали аж до самого Луганська та повернулися до Слов’янська.

– Наша бригада провела унікальну операцію – рейд тилами ворога… Коли бригада пройшла 470 км, з яких 170 км – саме тилами ворога. У цей час бійці бригади вступали в бої з ворогом. Цю операцію вивчають на заході у їхніх академіях, – розповідає Катерина Стулень.

За її словами, ворог був з усіх боків, бо десантники перебували в його тилу.

– Тобто це така унікальна, дуже зухвала операція, яка ввела Україну у світову військову історію, – додала вона.

Згадали і про військового, який під час цього рейду був у розвідці. Він розповідав, що вже через багато років, під час міжнародних навчань, військові з інших країн сприймали його як зірку, дізнавшись, що він брав участь у цьому рейді – підходили до нього і просили розповісти про цю операцію, оскільки її вивчають у їхніх університетах.

– Це як для цивільної людини зараз з’явиться Бред Піт посеред вулиці – будуть у захваті, проситимуть сфотографуватися, так для військових люди, які брали участь у таких операціях, вони як світові зірки, – каже пресофіцерка.

І зауважує, що про це неможливо не згадати, бо жодна армія світу не повторила такого – щоб не просто зайти в тил ворога, а ще й успішно виконати та завершити операцію.

Участь 95 ОДШБр у повномасштабній війні

У лютому 2022-го підрозділи бригади  одними з перших вступили в бій з російськими окупантами. Вони вели бої в Житомирській, Київській, Херсонській, Миколаївській, Донецькій, Луганській та Харківській областях.

Зокрема, десантники брали участь у боях за Гостомельський аеропорт, битві за Ірпінь, форсуванні Сіверського Дінця, обороні Вознесенська, контрнаступальній операції на Харківщині та визволенні Ізюма, стримували збройну агресію РФ на ділянці фронту Кремінна – Сватове – Куп’янськ.

З вересня до жовтня 2022 року підрозділи 95 окремої десантно-штурмової бригади проводили наступальні дії за напрямком Долина – Ізюм, Студенок – Райгородок, під час яких було звільнено майже 20 населених пунктів.

У період із листопада й до кінця 2022 року житомирські десантники наступали за напрямком Балка-Журавка – Площанка та в районі Серебрянського лісництва.

– У 2022 році наша бригада тримала трасу Ізюм-Слов’янськ, яку називають воротами Донбасу. Кажуть, що якби ми її не втримали тоді, то власне окупаційні війська ворога були б уже під Дніпром, – згадує Стулень.

Вона зауважує, що втримання цієї траси створило військам сприятливі умови для контрнаступу, тобто для Харківської операції восени 2022 року, коли відбили Харківщину.

Фото: 95 ОДШБр

З початку 2023 року та до середини липня бригада разом з іншими підрозділами продовжувала стримувати ворога в Серебрянську лісництві, а потім до кінця літа була долучена до наступальних та оборонних дій за напрямком Куп’янськ – Лиман Перший.

З вересня та до кінця 2023-го десантники успішно виконували завдання зі стримування ворога на напрямках: Кліщіївка, Новоєгорівка, Синьківка, Макіївка та Терни.

У червні 2024 року вся бригада мала вийти на відновлення, проте десантники були перекинуті під Торецьк, де в найзапекліших боях зупинили просування ворога.

А зараз ми на Курщині. Ми тут воюємо, просуваємося потроху вперед, – коротко сказала керівниця служби зв’язків із громадськістю 95 ОДШБр про те, де зараз виконує завдання бригада.

Фото: 95 ОДШБр

Герої 95 ОДШБр: ким пишається бригада

За час існування бригади званням Герой України з відзнакою Золота Зірка нагороджено десятьох військовослужбовців, серед них:

  • молодший сержант Василь Мельников (посмертно);
  • майор Володимир Соснін;
  • майор Олександр Порхун;
  • майор Ігор Герасименко;
  • полковник Тарас Сенюк (посмертно);
  • генерал-лейтенант Михайло Забродський;
  • майстер-сержант Борис Харчук;
  • полковник Євген Шаматалюк;
  • старший сержант Андрій Водоп’янчук;
  • полковник Олег Апостол. 

Крім того, орденом Богдана Хмельницького різних ступенів нагороджені 102 військовослужбовці бригади, орденом За мужність різних ступенів – 207. Загалом державними нагородами відзначено 568 військовослужбовців бригади.

Як підтримати 95 бригаду через проєкт Друзі ДШВ

Допомогти бійцям 95 окремої десантно-штурмової бригади в боротьбі з російськими загарбниками дуже просто. Для цього створено всеукраїнську платформу Друзі ДШВ.

Треба перейти за посиланням, обрати бригаду, яку ви хочете підтримати, або ж спрямувати кошти на загальний фонд проєкту Друзі ДШВ, з якого будуть розподілені кошти на найактуальніші потреби українських десантників.

Тут можна здійснити як одноразову пожертву, так і оформити щомісячний платіж.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: 95 ОДШБр

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-26 18:00:35