Україна і світ

Держбюджет-2025: якими будуть видатки держави та чого очікувати українцям

Фото: Depositphotos

Кабінет міністрів України затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік. Як і в минулі роки, у пріоритеті — оборона та безпека нашої країни, тому всі внутрішні ресурси направлятимуться на них.

Що передбачає проєкт бюджету на 2025 рік, які зміни очікують українців наступного року — читайте на Фактах ICTV.

Державний бюджет на 2025 рік: основні цифри проєкту

Керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки Юлія Маркуц зазначила, що проєкт бюджету на 2025 рік побудований на аналогічних засадах, які були минулого року.

Пріоритет – це забезпечення оборони, безпеки та соціального захисту населення.

– За умови збереження інтенсивності бойових дій протягом всього 2025 року, виглядає, що цих коштів може виявитися недостатньо. Відповідно, потребуватиме перегляду. Аналогічно як це відбувається зараз з бюджетом 2024 року.

Ключовими джерелами доходів і фінансування державного бюджету стануть видаткові надходження майже 2 трлн грн – це на 26% більше, ніж у поточному році, та зовнішні запозичення майже 1,7 трлн грн. Це означає, що фінансова підтримка від наших міжнародних партнерів залишається критично важливою для стабільності бюджету, — стверджує вона.

Проєкт державного бюджету на 2025 рік має кілька ключових напрямів, які вплинуть як на економіку країни, так і на добробут громадян та підприємництво.

Яким буде ВВП

Прогнозоване зростання ВВП на 2025 рік складає 2,7% (за оцінкою КМУ) та 4,1% (за оцінкою НБУ), а номінальний обсяг ВВП складе 8 620 млрд грн. МВФ оцінює зростання в межах 2,5-3,5%.

Прогнозоване зростання ВВП на 2,7% (у порівнянні з 3,5% у 2024 році) може свідчити про уповільнення економічного відновлення через високі безпекові ризики, складну зовнішньоекономічну ситуацію та підвищення податкового навантаження.

Якою буде заробітна плата та рівень інфляції

Мінімальна заробітна плата та посадовий оклад працівника І тарифного розряду залишаться без змін — 8 000 грн та 3 195 грн відповідно.

Прожитковий мінімум також не зміниться і становитиме 2 920 грн на місяць​.

За словами експертки, очікується, що прискориться інфляція. Вона складе 9,7% в середньому до 2024 року. Якщо порівнювати грудневі показники, то 9,5%.

– Чому така інфляція? Вона зумовлена додатковими витратами бізнесу до адаптації з’язку з обмеженим енергопостачанням, підвищенням цін як на сировинні, як і трудові ресурси. До речі, очікується, що середньомісячна заробітна плата зросте до 24 тис. грн. Відповідно, будуть певні девальваційні процеси, – сказала Юлія Маркуц.

Що буде з курсом долара

Середньорічний курс долара у 2025 році очікується на рівні 45 грн.

– Обмінний курс, наприклад, гривня до долара США з початку 2024 року вже девальвував на 8,3%. І на наступний 2025 рік обмінний курс гривні до долара США очікується на рівні 45 грн за $1, – пояснила вона.

Бюджет 2025: основні нововведення

Одним із найбільш вагомих нововведень є рахування індексів, з огляду на підвищення податків на основі законопроєкту №11416-д.

Він передбачає підвищення податкового навантаження, зокрема військового збору з 1,5% до 5%.

Також планується збільшення податку на прибуток для фінансових установ до 25%, а для банків за 2024 рік – до 50%.

Для підприємств, які здійснюють роздрібну торгівлю нафтопродуктами, передбачено авансові платежі. Уряд розраховує залучити додаткові 126,7 млрд грн до бюджету завдяки цим податковим змінам.

Через дефіцит бюджету суттєво скоротять програми підтримки бізнесу: скасовано фінансування компенсації вартості сільськогосподарської техніки, створення індустріальних парків та програми Національний кешбек, які раніше передбачали витрати на суму до 5 млрд грн.

Уряд збереже грантову підтримку для створення бізнесу на суму 1,37 млрд грн, компенсуватиме витрати на розмінування, хоча обсяг коштів знизили до 1 млрд грн, та залишить фінансування Фонду розвитку підприємництва для програми 5-7-9% у розмірі 18 млрд грн.

Якими будуть видатки держави у 2025 році

У 2025 році видатки на оплату праці збільшаться на 32,1%, що становитиме 1 300,3 млрд грн.

На наступний рік заплановано значні субвенції на підтримку освіти, охорони здоров’я та підтримку соціально незахищених категорій, зокрема ветеранів війни та демобілізованих осіб​.

Виплати субсидій і пільг продовжуватимуться, проте відсутність деталізованого розподілу освітніх субвенцій між місцевими бюджетами може ускладнити формування місцевих бюджетів і стабільне функціонування соціальних інституцій.

Зазначено про субвенцію на компенсацію різниці в тарифах на виробництво та постачання теплової енергії, опалення, гарячої води та водопостачання в сумі 12,2 млрд грн.

Як і в попередні роки, основна частина видатків у бюджеті 2025 року спрямована на оборону — це 2,2 трлн грн, або 26,3% від ВВП.

Основну частину коштів отримає Міністерство оборони, проте значне збільшення фінансування отримають і інші відомства. Зокрема, витрати на Міністерство внутрішніх справ, яке охоплює Держприкордонслужбу та Національну гвардію, зростуть до 438,2 млрд грн у 2025 році, як порівняти з 351,8 млрд грн у 2024 році.

Видатки на освіту у 2025 році скоротяться до 167 млрд грн із майже 175 млрд грн у 2024 році, з яких понад 103 млрд грн передбачено на оплату праці педагогів.

Заплановані додаткові програми:

  • 2,9 млрд грн — закладено на харчування учнів початкових класів.
  • 305 млн грн — закладено на освіту дітей з особливими освітніми потребами, що залишається на рівні 2024 року.
  • 323,9 млн грн — закладено на відновлення пошкоджених освітніх закладів.
  • 37,4 млн грн — спрямовано на програму Школа супергероїв для дітей на довготривалому лікуванні.

На навчання педагогів Нової української школи виділено 150 млн грн, а 12,6 млн грн планується витратити на освітні послуги для дітей за кордоном.

Соціальні ж видатки у 2025 році скоротяться на 50 млрд грн.

Основна частина цих коштів піде на дотацію Пенсійному фонду — 280,2 млрд грн, а 80,8 млрд грн спрямовано на соціальний захист громадян у складних життєвих обставинах.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Витрати на житлові субсидії становитимуть 42,32 млрд грн, які отримають 2,8 млн сімей. Це число зменшено завдяки підвищенню адресності виплат і припиненню їх для осіб за кордоном або на окупованих територіях.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-26 19:38:19