Суспільне мовлення

Україна здобула п’ять медалей у передостанній день Ігор нескорених-2023: усі результати

Як виступили українські “нескорені” в шостий день Invictus Games – мультиспортивного турніру серед ветеранів і військовослужбовців, які зазнали поранень або травм.

Збірна України завершила виступи передостаннього дня Ігор нескорених-2023, що триває в німецькому Дюссельдорфі. До програми “синьо-жовтих” увійшли стрільба з лука та велоспорт.

За підсумком дня українці завоювали п’ять нагород: два “золота” та три “бронзи”. Загалом за день до завершення змагань “синьо-жовті” мають уже 33 медалі: 11 золотих, 14 срібних та 8 бронзових.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор Ігор нескорених-2023. Дивіться усі змагання Ігор нескорених на телеканалі та сайті Суспільне Спорт.

Як виступили українці

  • Стрільба з лука

Збірна України виборола чотири медалі у стрільбі з лука. Чемпіонкою серед початківиць у стрільбі з класичного лука стала парамедикиня Юлія Шевчук. Українка була другою у кваліфікації, а в плей-оф здобула чотири поспіль перемоги та заробила своє перше “золото” Ігор нескорених. У фіналі вона здолала француженку Марі Сесіль з рахунком 6:0.

За золоту нагороду боровся й ветеран ЗСУ Павло Лучків. Учасник посів друге місце у відбірковому раунді відкритих змагань у блочному луці та врешті дійшов до фіналу, де переміг німця Тома Ґрюнвальда – 141:134. Це перша медаль Павла на турнірі.

Одразу п’ятеро українців пробилися до плей-оф серед чоловіків-початківців у стрільбі з класичного лука. На стадії 1/8 фіналу зупинилися Костянтин Кобиляну та Дмитро Полов’ян, у чвертьфіналі вибув Максим Зубов, а Вадим Мазніченко та Володимир Товкис поступилися у півфіналі та в підсумку зійшлися в протистоянні за “бронзу”. Перемогу й свою першу нагороду Invictus Games здобув Мазніченко з рахунком 7:3.

Ще одну бронзову медаль завоювала парамедикиня Юлія Паєвська. Українська доброволиця була другою у кваліфікації у відкритих змаганнях зі стрільби з блочного лука. Тайра поступилася в півфіналі американці Тіффані Гадґінс (117:129) та завершила змагання з “бронзою”, що стала для неї другою медаллю Ігор.

Юлія Паєвська на Іграх нескорених-2023. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

У стрільбі з лука також виступали Іван Молдун та Володимир Гера, які зупинилися на відбірковій стадії.

У велоспорті Україну представили двоє учасників. Єдину медаль у цьому виді спорту завоювала ветеранка ЗСУ Ярина Аліманова, яка виграла “бронзу” в дисципліні “критеріум” у класі IRB3(M) серед жінок. Українка показала час 22:46 хв. Також Аліманова стала четвертою в роздільному старті з результатом 2:48.308.

Ярина Аліманова на Іграх нескорених-2023, велоспорт

Ярина Аліманова на Іграх нескорених-2023. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Серед чоловіків від України виступив Веніамін Бондарчук, який увійшов до топ-10 у роздільному старті в класі IRB2 з часом 3:04.817.

Усі медалі України на Іграх нескорених-2023

  • “Золото”: Олександр Маковей (легка атлетика, штовхання ядра, IF8), Микола Заріцький (легка атлетика, штовхання ядра, IF1 + веслування на тренажерах, витривалість, IR5), Назар Вознюк (веслування на тренажерах, витривалість, IR2 + плавання, 100 м, вільний стиль, ISC + 50 м, спина, ISC + 50 м, вільний стиль, ISC), Володимир Товкис (веслування на тренажерах, витривалість, IR3 + спринт, IR3), Юлія Шевчук (стрільба з класичного лука, початківиці), Павло Лучків (стрільба з блочного лука, відкрита категорія).
  • “Срібло”: Микола Заріцький (легка атлетика, метання диска, IF1 + веслування на тренажерах, спринт, IR5), Максим Зубов (паверліфтинг, IP6), Володимир Гера (легка атлетика, метання диска, IF7), Максим Дмитраш (легка атлетика, стрибки в довжину, IJ5 + веслування на тренажерах, спринт, IR6), Юлія Шевчук (веслування на тренажерах, витривалість, IR5 + спринт, IR5), Іван Молдун (веслування на тренажерах, спринт, IR2 + плавання, 50 м, брас, ISB), Олег Должок (веслування на тренажерах, спринт, IR3), Назар Вознюк (веслування на тренажерах, спринт, IR4), Юлія Паєвська (плавання, 50 м, вільний стиль, ISD), Назар Вознюк, Олександр Пономарьов, Ігор Дерман та Євгеній Кірейонок (плавання, естафета 4х50 м, вільний стиль).
  • “Бронза”: Володимир Товкис (легка атлетика, метання диска, IF2), Віталій Бородавка (легка атлетика, біг на 100 м, IT7(O)), Дмитро Полов’ян (плавання, 50 м, спина, ISB + 50 м, брас, ISB), Олександр Будько (плавання, 50 м, вільний стиль, ISB), Ярина Аліманова (велоспорт, критеріум, IRB3(M)), Вадим Мазніченко (стрільба з класичного лука, початківці), Юлія Паєвська (стрільба з блочного лука, відкрита категорія).

Що відомо про Ігри нескорених-2023

  • Ігри нескорених триватимуть з 9 до 16 вересня та об’єднають близько 600 учасників із 22 країн.
  • Турнір, який започаткував британський принц Гаррі, проходить з 2014 року. Наразі до програми змагань входять десять видів спорту: стрільба з лука, легка атлетика, веслування на тренажерах, паверліфтинг, плавання, велоспорт, волейбол сидячи, баскетбол і регбі на візках та – уперше в історії – настільний теніс.
  • Україна дебютувала на Іграх нескорених у 2017-му, тож змагання 2023 року для неї четверті в історії. До складу української збірної ввійшли 25 учасників: військових і волонтерів ЗСУ, Нацгвардії, Національної поліції та добровольчих батальйонів. Це найбільше представництво України за історію її участі в Invictus Games.
  • Українська збірна представлена в усіх видах спорту, крім регбі на візках. Проте деякі учасники отримали можливість зіграти й у цьому виді, але в змішаній команді разом із військовими й ветеранами з інших країн.


Джерело: Суспільне мовлення України