Суспільне мовлення

Україна здобула другу медаль Універсіади-2023: перша в історії у лижному двоборстві

Результати лижного двоборства на Всесвітніх університетських іграх.

Збірна України завоювала другу медаль на Зимовій Універсіаді-2023. “Бронзу” для команди здобули лижні двоборці в естафетному змаганні.

У лижному двоборстві спортсмени змагаються у двох дисциплінах: стрибках з трампліна та лижних перегонах. Результат стрибків з трампліна визначав порядок старту спортсменів та їхнє відставання у лижних перегонах.

Університетська збірна Україну у лижному двоборстві складалась з Дмитра Мазурчука, який був учасником Олімпіади-2022 у Пекіні, та Віталія Гребенюка. Обидва спортсмени уже змагались у цьому виді на Універсіаді-2023. В індивідуальному лижному двоборстві Дмитро Мазурчук став п’ятим, а Віталій Гребенюк – шостим.

До Універсіади-2023 Україна не отримувала медалей на Всесвітніх університетських змаганнях у лижному двоборстві. І саме Мазурчук та Гребенюк змогли її здобути.

Як Україна виграла першу медаль в історії у лижному двоборстві?

Мазурчук та Гребенюк заявку на медалі у командних змаганнях зробили в першій дисципліні. Першим свою спробу на трампліні зробив Віталій Гребенюк. Його підсумковий результат – 86.0 м, які принесли команді 103.9 очка. Дмитро Мазурчук стрибав другим, однак його спроба була кращою – 86.5 м та 107.2 очка.

На другому етапі лижного двоборства переможець стрибкового етапу стартував першим. Решта учасників стартували із відставанням, що визначалося з розрахунку чотирьох секунд на кожне очко.

За підсумками стрибків з трампліна Україна фінішувала на проміжному третьому місці, і отримала відставання у 33 секунди від лідера. На другому етапі лижного двоборства, у лижних перегонах, Мазурчук і Гребенюк змогли втримати третю позицію.

Чемпіонами лижного двоборства на Універсіаді-2023 стала збірна США, яка на дистанції обійшла японців. Українські лижники відстали від чемпіонів на 42.1 секунд.

Універсіада-2023. Лейк-Плесід (США). Лижне двоборство

  1. Еван Ніколс / Ніклас Малакінскі (США) 24:51.1
  2. Такуя Наказава / Кобаяші Сакутаро (Японія) +7.4
  3. Дмитро Мазурчук / Віталій Гребенюк (Україні) +42.1

Після змагань Мазурчук та Гребенюк подякували тренерам за підготовку та підтримку, відмітивши силу своїх суперників у Лейк-Плесіді.

“Суперники підготувалися – сильні. Ми теж підготувалися. Старались і завоювали третє місце. Дякуємо ЗСУ! Це – медаль для України”, – сказали спортсмени.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Бронза” у цій дисципліні на цьогорічній Універсіаді стала другою для України, після того як Юлія Городна та Степан Кінаш стали третіми в одиночному міксті.

Україна здобула першу медаль Універсіади-2023: “бронза” в одиночній змішаній естафеті з біатлону

Що відомо

  • Лижне двоборство – олімпійський вид спорту, до якого з 2010 року, до якого входять змагання із стрибків з нормального або великого трампліна і гонки на 10 км.
  • Україна на Універсіаду-2023 відправила 61 спортсмена, які змагатимуться у восьми спортивних дисциплінах. Однак ще до старту турніру із заявки через хворобу вибув біатлоніст Віталій Мандзин, а пізніше – фігурист Іван Шмуратко.

“Роблю все, щоб повернутися в стрій”. Фігурист Іван Шмуратко знявся з Універсіади-2023 і пояснив причину

  • На Олімпіаді-2022 Мазурчук фінішував 32-м в індивідуальному лижному двоборстві. Також на його рахунку три участі на чемпіонатах світу (найкращий результат – 37-е місце).


Джерело: Суспільне мовлення України