Суспільне мовлення

Україна завоювала ще чотири медалі в другий день Ігор нескорених-2023: усі результати

Як виступили українські “нескорені” в другий день Invictus Games – мультиспортивного турніру серед ветеранів і військовослужбовців, які зазнали поранень або травм.

На Іграх нескорених-2023, що тривають у німецькому Дюссельдорфі, завершилися фінали другого дня, в яких брала участь збірна України. Упродовж змагань розіграли останні медалі в легкій атлетиці та регбі на візках.

За підсумком дня українці завоювали чотири нагороди: одне “золото”, два “срібла” та одну “бронзу”. Загалом “синьо-жовті” мають уже вісім медалей: дві золоті, чотири срібні та дві бронзові.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор Ігор нескорених-2023. Дивіться усі змагання Ігор нескорених на телеканалі та сайті Суспільне Спорт.

Як виступили українці

Легка атлетика

Друге “золото” змагань Україні приніс ветеран ЗСУ Микола Заріцький. Захисник посів перше місце у штовханні ядра серед чоловіків у класі IF1. В останній, третій, спробі Миколі вдалося вперше за фінал перетнути позначу 11 метрів та показати переможний результат – 11.3 м. Разом із ним на п’єдестал піднялися американець Ґреґорі Вокер (10.62) і колумбієць Хуан Давид Санчес Хіральдо (10.46).

Для Заріцького це вже друга нагорода цьогорічних Ігор нескорених: після “срібла” в метанні диска.

Срібну нагороду турніру виборов військовий Володимир Гера. Українець став другим у метанні диска серед чоловіків у категорії IF7. Найкращий кидок Володимиру вдався в другій спробі – 10.5 метра. Як і у штовханні ядра, в цій дисципліні його обійшов лише колумбієць Джон Александер Сьєрра Авіла (13.44).

Володимир Гера на Іграх нескорених-2023. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Ще одне “срібло” здобув представник Національної поліції України Максим Дмитраш. Учасник виступав у чоловічих стрибках у довжину в класі IJ5, де посів другу позицію. Найкращою його спробою виявилася друга, в якій Максим стрибнув на 5.44 метра. Від першої сходинки, яку посів британець Пітер Сондерз, українця відділили всього п’ять сантиметрів. Трійку призерів замкнув француз П’єррік (5.27).

Бронзовою медаллю цього разу відзначився нацгвардієць Віталій Бородавка: у бігу на 100 метрів у відкритому класі IT7 серед чоловіків. Військовий був найшвидшим у своєму кваліфікаційному забігові з часом 12.36 секунди, а у фіналі фінішував третім за 12.56 с. Українця випередили новозеландець Джек Чорч (12.05) та нідерландець Даніело Мерцера (12.45).

Віталій Бородавка на Іграх нескорених-2023, легка атлетика, біг

Віталій Бородавка на Іграх нескорених-2023. Фото: David Young

У ще одному фіналі взяв участь і переможець першого дня Ігор нескорених Олександр Маковей. Капітан української команди посів шосте місце в метанні диска в класі IF8 (18.07 м).

Регбі на візках

Українські гравці провели матч чвертьфіналу в складі об’єднаної збірної з регбі на візках під назвою Unconquered (“нескорені”). Пліч-о-пліч із представниками Великої Британії, США та Південної Кореї змагалися українці Олександр Будько, Веніамін Бондарчук і Семен Лагун, які ввійшли до стартової четвірки, а також Олександр Маковей, Максим Дмитраш, Павло Лучків і Богдан Яроцький.

Команда боролася за вихід до півфіналу проти Австралії та врешті поступилася з рахунком 7:16. По два очки збірній “нескорених” принесли Будько й Лагун.

Об'єднана збірна Unconquered ("нескорених") з регбі на візках на Invictus Games 2023, Ігри нескорених

Об’єднана збірна Unconquered (“нескорених”) з регбі на візках на Invictus Games 2023. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Усі медалі України на Іграх нескорених-2023

  • “Золото”: Олександр Маковей (легка атлетика, штовхання ядра, IF8), Микола Заріцький (легка атлетика, штовхання ядра, IF1).
  • “Срібло”: Микола Заріцький (легка атлетика, метання диска, IF1), Максим Зубов (паверліфтинг, IP6), Володимир Гера (легка атлетика, метання диска, IF7), Максим Дмитраш (легка атлетика, стрибки в довжину, IJ5).
  • “Бронза”: Володимир Товкис (легка атлетика, метання диска, IF2), Віталій Бородавка (легка атлетика, біг на 100 м, IT7(O)).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Важливо: Першого дня змагань збірна України завоювала не шість, а чотири медалі. Попри місця в топ-3 у Володимира Гери та Вадима Мазніченка, вони не отримали нагороди, адже в їхніх дисциплінах виступали лише двоє й троє учасників відповідно. За правилами Ігор нескорених, за таких умов учасники, які посідають останні місця, не вважаються призерами.

Що відомо про Ігри нескорених-2023

  • Ігри нескорених триватимуть з 9 до 16 вересня та об’єднають близько 600 учасників із 22 країн.
  • Турнір, який започаткував британський принц Гаррі, проходить з 2014 року. Наразі до програми змагань входять десять видів спорту: стрільба з лука, легка атлетика, веслування на тренажерах, паверліфтинг, плавання, велоспорт, волейбол сидячи, баскетбол і регбі на візках та – уперше в історії – настільний теніс.
  • Україна дебютувала на Іграх нескорених у 2017-му, тож змагання 2023 року для неї четверті в історії. До складу української збірної ввійшли 25 учасників: військових і волонтерів ЗСУ, Нацгвардії, Національної поліції та добровольчих батальйонів. Це найбільше представництво України за історію її участі в Invictus Games.
  • Українська збірна представлена в усіх видах спорту, крім регбі на візках. Проте деякі учасники отримали можливість зіграти й у цьому виді, але в змішаній команді разом із військовими й ветеранами з інших країн.


Джерело: Суспільне мовлення України