Суспільне мовлення

Україна виборола “бронзу” та дві паралімпійські ліцензії у стрільбі з лука на мультиспортивному Євро-2023

Єдину медаль українці завоювали в міксті.

В останній день об’єднаного чемпіонату Європи з параспорту, що завершився в нідерландському Роттердамі, відбулися останні фінали у стрільбі з лука. Україна завоювала першу і єдину медаль турніру в цьому виді спорту.

Бронзову нагороду приніс дует Анни-Вікторії Шевченко та Руслана Цимбалюка. Українці змагалися в категорії змішаних пар у стрільбі з класичного лука.

Шевченко й Цимбалюк здобули перемогу над Францією у чвертьфіналі (6:2), а у півфіналі поступилися Італії (3:5). Останній шанс поборотися за медаль українці отримали в матчі за “бронзу”. У близькому протистоянні “синьо-жовті” перевершили польський дует Мілени Ольшевської та Лукаша Цішека.

Після нічиї 4:4 у чотирьох сетах переможці визначилися в додатковій перестрілці. Команди знову здобули рівну кількість очок – 16, але Україна взяла гору завдяки пострілу, ближчому до центру.

Крім того, на цьому чемпіонаті Європи відбулися окремі кваліфікаційні змагання для відбору на Паралімпійські ігри-2024. Українські лучники здобули дві ліцензії завдяки тому, що фінішували в топ-2 у відповідних дисциплінах. Квоти для команди принесли Анна-Вікторія Шевченко та Василь Наумчук. Обидвоє – в класичному луці. Таким чином в України вже чотири паралімпійські ліцензії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За підсумком усіх змагальних днів мультиспортивного Євро-2023 Україна завершила турнір на дев’ятому місці в медальному заліку з 23 медалями: сьома золотими, вісьмома срібними та вісьмома бронзовими.

Мультиєвро-2023. Медальний залік: топ-5

  1. Франція – 25 золотих + 17 срібних + 25 бронзових (67 медалей загалом)
  2. Італія – 19+13+16 (48)
  3. Нідерланди – 17+10+6 (33)
  4. Туреччина – 16+14+22 (52)
  5. Велика Британія – 9+15+16 (40)
  • …9. Україна – 7+8+8 (23)

Що відомо про мультиспортивне Євро

  • Це перший мультиспортивний чемпіонат Європи з адаптивних видів спорту. Раніше об’єднана континентальна першість двічі проходила серед спортсменів без інвалідності (2018, 2022).
  • До програми змагань входять десять видів спорту: стрільба з лука, бадмінтон, боча, велоспорт, голбол, дзюдо, кульова стрільба, тхеквондо та баскетбол і теніс на візках.
  • У складі збірної України – 38 спортсменів, які беруть участь у шести видах спорту.
  • Турнір триватиме до 20 серпня та стане одним із етапів відбору на Паралімпійські ігри-2024 у Парижі. Приміром, у стрільбі з лука спортсмени розігрували на цьому Євро 10 ліцензій (5 жіночих + 5 чоловічих) в особистих змаганнях: по 1 – у класі W1, по 2 – у стрільбі з класичного й блочного лука.


Джерело: Суспільне мовлення України