Україна і світ

Удари ракетами та БпЛА: Ізраїль припускає можливість атаки Ірану найближчими днями

За оновленими даними ізраїльської розвідки, Іран готовий завдати прямого удару по Ізраїлю в помсту за вбивство політичного лідера ХАМАС у Тегерані і, найімовірніше, зробить це впродовж кількох днів.

Про це пише Axios із посиланням на два джерела, безпосередньо знайомих із ситуацією.

Переговори паралельно з ескалацією

За даними видання, нова оцінка розвідки вказує на те, що атака може статися до запланованих на четвер перемовин щодо заручників у Газі та припинення вогню, що може поставити під загрозу перемовини в той момент, коли, за словами ізраїльських офіційних осіб, потенційну угоду між Ізраїлем і ХАМАС можна буде досягти “зараз або ніколи”.

Зараз дивляться

Але одне з джерел видання, безпосередньо знайоме з даними розвідки, сказало, що ситуація “все ще мінлива”. За словами співрозмовника Axios, оцінка, яка була підготовлена за останні 24 години, являє собою зрушення.

Протягом останнього тижня ізраїльська розвідка вважала, що Іран ще не визначився з термінами і характером своєї відповіді, і що міжнародний тиск і внутрішні дебати можуть підштовхнути верховного лідера Ірану аятолу Алі Хаменеї до відтермінування, стримування або мінімізації заходів у відповідь проти Ізраїлю.

Представництво Ірану в ООН у своїй заяві в п’ятницю сказало, що сподівається на те, що іранська “відповідь буде своєчасною і здійсненою таким чином, щоб не завдати шкоди потенційному припиненню вогню”.

Роль США на Близькому Сході

Однак міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант у неділю говорив із міністром оборони США Ллойдом Остіном і повідомив йому, що іранські військові приготування вказують на те, що Іран готується до великомасштабної атаки, повідомило джерело, знайоме з ходом розмови.

Паралельно з цим адміністрація президента США Джо Байдена готується до “драматичного тижня дипломатії з високими ставками”, щоб спробувати запобігти війні в регіоні та домогтися угоди про заручників і припинення вогню в Газі, пише Axios.

Результати майбутнього тижня покажуть, чи зануриться регіон ще глибше в кризу і розширить рамки війни – або ж уперше з 7 жовтня 2023 року відбудеться істотна зміна курсу.

У неділю зусилля Білого дому зазнали значної поразки, коли ХАМАС оголосив, що відхилив запрошення США, Катару та Єгипту на заключний раунд переговорів щодо заручників у Газі та припинення вогню, запланований на четвер.

Загроза атаки по Ізраїлю

– Ізраїльська розвідка, як і раніше, вважає, що Хезболла, найімовірніше, нападе першою в помсту за вбивство свого вищого військового командира в Бейруті, а потім до неї може приєднатися Іран із прямою атакою, – пише видання з посиланням на джерела.

За словами співрозмовників Axios, атаки Хезболли та Ірану, “імовірно, будуть масштабнішими, ніж та, що була проведена Іраном у квітні минулого року“, і включатимуть у себе запуск ракет і безпілотників по військових цілях у центральній частині Ізраїлю, зокрема поблизу цивільних населених пунктів.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант натякнув на це під час відвідування підрозділу Армії оборони Ізраїлю в неділю, заявивши, що Іран і Хезболла “загрожують завдати нам шкоди так, як вони не робили цього в минулому”.

– Я сподіваюся, що вони одумаються і не призведуть до початку війни на додаткових фронтах. Ми не хочемо цього, але ми маємо бути готові, – сказав Галлант.

Утім, внутрішні дебати в Ірані тривають, і не виключено, що рішення іранців ще зміниться, заявило виданню одне з джерел, безпосередньо знайоме з розвідданими.

Іранський Корпус вартових революції наполягає на жорсткішій і ширшій відповіді, ніж напад Ірану на Ізраїль 13 квітня, але новий іранський президент і його радники вважають, що регіональна ескалація зараз не відповідає інтересам Ірану, сказав співрозмовник видання.

Прессекретар ЦАХАЛу контр-адмірал Даніель Хагарі у своїй заяві повідомив, що наразі жодних змін у директивах командування тилу для ізраїльських громадян немає.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-12 15:24:07