Україна і світ

У США чекають на напад Ірану на Ізраїль у понеділок – Axios

Генерал США, який відповідає за американські сили на Близькому Сході, прибув у регіон у суботу, оскільки триває підготовка до можливого нападу на Ізраїль з боку Ірану як помста за вбивства високопоставлених лідерів ХАМАС і Хезболли.

Про це пише Axios із посиланням на двох американських чиновників.

Іран готується до нападу на Ізраїль

Йдеться про поїздку генерала Майкла Курилли. Візит до регіону був запланований до нещодавнього загострення стосунків між Ізраїлем, Іраном і Хезболлою, однак тепер американський військовий скористається поїздкою, щоб спробувати мобілізувати ту саму міжнародну та регіональну коаліцію, яка захистила Ізраїль від нападу Ірану 13 квітня, заявив виданню один з американських чиновників.

Зараз дивляться

За даними трьох американських та ізраїльських чиновників, напад Ірану на Ізраїль очікується вже в понеділок, пише Axios. Раніше лідери Ірану і Хезболли присягнулися помститися за вбивства вищого військового командира Хезболли Фуада Шукра і політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії.

Тим часом США нарощують свої сили на Близькому Сході, готуючись до можливого нападу Ірану на Ізраїль, і спрямовують у регіон більше військових кораблів і винищувачів, повідомив Пентагон у п’ятницю.

За оцінками американських чиновників, відповідні дії Ірану здійснюватимуться за тією самою схемою, що й напад на Ізраїль 13 квітня, але потенційно масштабнішими, і до них також може бути задіяна Хезболла в Лівані.

США готуються до відбиття атаки Ірану

Адміністрація президента США Джо Байдена побоюється, що буде складніше мобілізувати ту саму міжнародну та регіональну коаліцію країн, яка захистила Ізраїль від попереднього іранського нападу, оскільки вбивство Ганії відбулося в контексті війни між Ізраїлем і ХАМАС, що спричинило різкі антиізраїльські настрої в усьому регіоні.

Примітно, що один з американських чиновників заявив Axios, що генерал Курилла, ймовірно, відвідає кілька країн Перської затоки, Йорданію та Ізраїль.

У цьому контексті Йорданія стане ключовою зупинкою в його поїздці, оскільки саме йорданці зіграли важливу роль під час атаки 13 квітня, перехопивши іранські безпілотники, що проникли на їхню територію і прямували до Ізраїлю. Тоді це дозволило американським та ізраїльським літакам використовувати свій повітряний простір для перехоплення іранських безпілотників. США сподіваються, що те ж саме повториться в разі потреби, сказав чиновник.

Водночас наразі американські та ізраїльські посадовці заявили, що не знають, чи будуть Іран і Хезболла проводити скоординовану атаку, чи діятимуть окремо.

Вони додали, що, на їхню думку, і Іран, і Хезболла все ще працюють над завершенням своїх військових планів та їх затвердженням на політичному рівні.

Американський чиновник сказав Axios, що Білий дім хотів оголосити про нарощування американських сил у п’ятницю, коли Іран і Хезболла все ще обговорювали, який вигляд матиме їхній удар у відповідь, в надії, що оголошення допоможе стримати їх і вплинути на їхні військові плани.


Ескалація на Близькому Сході

Нагадай, наприкінці липня стало відомо про ліквідацію лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії, а також одного з його охоронців. Вбивство сталося після завершення церемонії інавгурації нового президента Ірану Масуда Пезешкіана.

Іран і бойовики ХАМАС одразу ж звинуватили в смерті свого лідера Ізраїль, проте Єрусалим свою причетність ні підтвердив, ні спростував. Примітно, що єврейська влада після нападу 7 жовтня 2023 року обіцяла ліквідувати лідерів ХАМАС.

Перед ліквідацією Ганії було знищено й одного з командирів Хезболли – Фуада Шукра. Його атакували в столиці Лівану.

У результаті цих ударів духовний і фактичний лідер Ірану, аятола Алі Хаменеї, за даними NYT, віддав наказ для удару по Ізраїлю. Згодом в Ірані анонсували наближення “цікавих подій”, які нібито весь світ побачить за кілька годин.

Той самий Axios писав, що після зростання ескалації США почали підготовку до можливого нападу на ізраїльтян з боку Ірану.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-04 14:16:07