Суспільне мовлення

У Славському провели освітній табір для молоді з Нью-Йорка в пам’ять про Вікторію Амеліну

У Славському Львівської області з 13 по 17 вересня провели освітній табір “New York Camp” для молоді з українського Нью-Йорка Донецької області, який був присвячений пам’яті української письменниці Вікторії Амеліної. Вона загинула внаслідок російського ракетного удару по Краматорську.

Про освітній табір Суспільному Донбас розказала голова громадської організації “Ініціативна молодь українського Нью-Йорка”, яка виступила партнером заходу, Крістіна Шевченко.

Організаторам вдалось зібрати 14 підлітків, які через військові дії вимушені буди виїхати з Нью-Йорка.

“Ми зібрали 14 підлітків з Нью-Йорка. Це ті діти, які писали есеї на “Нью-йоркський літературний фестиваль”, або були волонтерами на ньому та допомагали з організацією”, — розказала Крістіна.

Протягом чотирьох днів для дітей влаштували кінопокази, освітні лекції та дискусії. Журналісти та письменники провели для них майстер-класи.

“Програма табору протягом чотирьох була дуже насичена. Діти мали майстер-класи від журналістів, письменників. Серед них Оля Русіна, Катерина Міхаліцина, Олена Гусейнова, Софія Челяк. Зранку робили руханку, заряджались позитивом на цілий день”, — розказала вона.

Учасники табру під час однієї з лекцій. Фото: Суспільне Львів

Діти на майстер-класах від лекторів отримували практичні завдання, а результатом спільної роботи має стати подкаст на радіо.

“Ось, на приклад, був майстер-клас з креативного письма, і вони отримали завдання написати свою гумористичну історію. Вони обирають якісь кумедні історії, які відбувались тут у таборі, та на основі цього пишуть свою історію”, — додала Крістіна.

Що відомо про Вікторію Амеліну, яка заснувала “Нью-Йоркський літературний фестиваль”

Вікторія Амеліна померла 3 липня у лікарні у Дніпрі від важких поранень після удару по Краматорську 27 червня, ставши 13-ю жертвою атаки. У момент обстрілу Вікторія була в ресторані Ria Lounge у центрі міста разом із делегацією колумбійських журналістів та письменників.

У 2021 році Вікторія Амеліна заснувала “Нью-Йоркський літературний фестиваль”. Він проходив 2 та 3 жовтня у прифронтовому селищі Нью-Йорк неподалік Торецька. Туди приїхали понад 50 письменників, журналістів та музикантів.

Амеліна з літа 2022-го приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds, документуючи воєнні злочини росіян на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України. На Ізюмщині знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка: на “Книжковому Арсеналі 2023” презентували книжку на основі цього щоденника.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram


Джерело: Суспільне мовлення України