Суспільне мовлення

У січні 2023 року кількість випадків сказу серед тварин на Львівщині зросла вп’ятеро

У січні 2023 року кількість зареєстрованих випадків сказу серед тварин зросла з 2 до 10, порівняно з січнем 2022. Про це повідомили на Facebook-сторінці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Найчастіше сказ у тварин фіксували у Стрийському районі — 4 випадки. По 2 — у Дрогобицькому та Яворівському та по 1 випадку — у Львівському та Золочівському районах. Хворобу виявили в одного домашнього кота, чотирьох домашніх собак та п’ятьох лисиць. Антирабічне лікування за місяць призначили 15 мешканцям.

Хірург та доцент кафедри травматології та ортопедії ЛНМУ імені Данила Галицького Володимир Жуковський каже, якщо людину вкусила тварина, особливо дика, вона повинна якнайшвидше звернутися за медичною допомогою.

“На превеликий жаль, багато людей не звертаються своєчасно за допомогою. Вони нехтують особистою безпекою і думають, що все пройде. Це може призвести до важких наслідків. У випадку укусу треба якнайшвидше провести обробку ран — промити рану проточною водою, мильним розчином, а в подальшому обробити її розчином бетадину і накласти антисептичну пов’язку. І за першої можливості звернутися до медзакладу для курсу вакцинації”, — каже Володимир Жуковський.

Як повідомили у Центрі громадського здоров’я МОЗ України, таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0 день), а потім на 3, 7, 14 і 28 день.

Читайте також

На Львівщині скажений собака покусав господаря

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Сумській області зафіксований перший в Україні випадок зараження новим штамом COVID-19


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин