Суспільне мовлення

У селі Княжий Міст на Львівщині через брак учнів можуть закрити початкову школу

У селі Княжий Міст на Львівщині можуть закрити місцеву початкову школу, кажуть батьки учнів. Адже у закладі бракує школярів для наповненості класів. Зараз у школі навчаються 22 учнів.

У початковій школі у селі Княжий Міст цьогоріч сім першокласників. Та свято Першого дзвоника у їхньому селі могло не відбутися, говорить мама другокласника Христина Леськів.

“28.08.2023 року на електронну адресу нашої школи прийшов лист з повідомленням, щоб нас повідомили вчителі про те, щоб ми написали заяви в інші школи. Бо з 1 вересня наша школа не буде функціонувати. Тому ми вдарили на сполох. За три дні до навчального року нас повідомляють забрати дітей. Не знаю, чи це є таке право”, — каже мама другокурсника Христина Леськів.

Христина Леськів, мама другокласника. Фото: Ольга Іващук, Суспільне

Княжомостівська школа є філією Судововишнянської. Тож у Судовій Вишні зібрали педагогів на нараду, розповідає завідувачка сільської філії Ганна Бень.

“У нас, як була нарада, довели до відома – наша завідувачка, Галина Стефанівна – про те, що наша школа йде про закриття. Я пенсійного віку і буду звільнена. А вчителі будуть забезпечені роботою в інших школах. Але тут якраз і почалося, бо батьки не хочуть своїх дітей давати в інші школи. Вони хочуть, щоб школа працювала в їхньому селі” — каже завідувачка початкової школи Ганна Бень.

Педагоги княжомостівської школи також відмовилися писати заяви на переведення, каже вчителька Оксана Мельник.

“Нам сказали, що оскільки утворюється ліцей, то філії автоматично закриваються. І нам запропонували вибрати, в яку школу на роботу ми хотіли би піти. Але оскільки не було ніякого офіційного документа, ніякого наказу, то наші вчителі відмовилися підписувати будь-які документи, будь-які заяви, будь-що поки немає офіційного наказу про закриття школи”, — каже вчителька Оксана Мельник.

У селі Княжий Міст на Львівщині можуть закрити початкову школу

Свято першого вересня у початковій школі у селі Княжий Міст. Фото: Ольга Іващук, Суспільне

Реорганізація опорної школи, до якої належить філія у Княжому Мості, вже відбулася, розповідає судововишнянський міський голова Зеновій Фольтович.

“Законодавець визначив, що має існувати ліцей, гімназія, початкова школа. Ми — тобто, орган місцевого самоврядування, створили Судововишнянський ліцей, початкову школу і гімназію. І залишилася одна філія нефункціонуючої опорної школи. Це є Княжомостівська школа. Ми би пропонували, щоб педагоги оцієї школи, княжомостівської, перейшли в початкову школу і здійснювали якісну освіту для початківців”, — говорить про ситуацію судововишнянський міський голова Зеновій Фольтович.

У селі Княжий Міст на Львівщині можуть закрити початкову школу

Школа у селі Княжий Міст на Львівщині. Фото: Ольга Іващук, Суспільне

Зеновій Фольтович наголошує, що в такому разі вони зможуть отримати від держави освітню субвенцію.

“Законодавство про освіту вимагає, щоб в класі було 5 учнів. Освітня субвенція вимагає, щоб в класі було 10 учнів. В цьому закладі, про котрий ми говоримо, зараз практично є 9-8 учнів станом на вчора”, — каже Зеновій Фольтович.

Водночас за його словами, наразі навчання у початковій школі продовжать.

“Навчальний процес продовжується до закінчення навчального року. Тобто, 2024 року до 1 вересня. Орган місцевого самоврядування зобов’язаний забезпечити оплату працівникам освіти, тобто з місцевого бюджету ми мусимо дофінансувати оцю різницю”, — пояснює судововишнянський міський голова Зеновій Фольтович.

У селі Княжий Міст на Львівщині можуть закрити початкову школу

Свято першого вересня у селі Княжий Міст. Фото: Ольга Іващук, Суспільне

За словами Зеновія Фольтовича, щоб отримати освітню субвенцію, потрібно до 5 вересня забезпечити в кожному класі по 10 учнів. Наразі ще невідомо, чи додасться там нових школярів. Проте перший дзвоник у Княжому Мості все ж таки пролунав.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України