Україна і світ

У МОЗ поступово відходять від ведення паперової документації, що вже скасовано

Українська медична система відходить від паперового документообігу на користь електронного обліку. Це означає, що замість використання застарілих бланків, журналів, форм та інших паперових документів, медичні працівники все більше використовують електронні інструменти.

Про це повідомили у пресслужбі МОЗ.

– Нещодавно наказом МОЗ було скасовано ще 30 паперових форм і документів. Відтак, медичним працівникам дедалі менше інформації потрібно дублювати на папері, адже вона зберігається централізовано – в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ), – ідеться в повідомленні.

Які паперові документи скасували

Серед скасованих форм, зокрема:

Зараз дивляться

три форми облікової статистичної документації, що використовуються в закладах охорони здоров’я: форма № 098/о “Журнал обліку приймання хворих та породіль у стаціонарі фельдшерсько-акушерського пункту (ФАПа)”, форма №118/о “Завдання на санітарний виїзд” та форма №124/о “Картка для запису годування дитини”;

шість форм медичної облікової документації, що використовуються в лабораторіях: форма №211/о “Аналіз сечі за Зимницьким”; форма №213/о “Аналіз сечі на глюкозуричний профіль”; форма №222/о “Аналіз дуоденального вмісту”; форма №235/о “Аналіз крові на вміст гормонів, медіаторів та альфафетопротеїну”; форма №238/о “Аналіз крові (показники системи згортання – скорочений аналіз)”; форма №2261/о “Аркуш щоденного обліку роботи лікаря-лаборанта”;

21 форма методик виконання вимірювання медико-біологічних показників: серед яких, зокрема, методики виконання вимірювання тривалості кровотечі (метод Дюка), вимірювання часу згортання крові, вимірювання часу згортання плазми крові людини, виконання аутоагуляційного тесту тощо.

Єдиний цифровий простір

У відомстві зазначили, що поступова цифровізація медичної сфери дасть змогу сформувати єдиний цифровий медичний простір, де медична інформація пацієнтів зберігатиметься централізовано та захищено.

На сьогодні до ЕСОЗ уже внесено понад 3 млрд електронних медичних записів. Отже, медична інформація про проведені консультації, щеплення, обстеження, перенесені операції та госпіталізації, проведену діагностику тощо зберігається в єдиному захищеному місці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-25 09:11:06