Суспільне мовлення

У Львові запрацював Центр неонатального скринінгу

На базі Львівського обласного клінічного перинатального центру почав працювати Регіональний центр неонатального скринінгу. Там можуть проводити обстеження на 21 генетичне захворювання для дітей з семи областей України. Про це повідомили на Facebook-сторінці перинатального центру.

У Львові обстежуватимуть новонароджених з Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Волинської, Хмельницької, Чернівецької та Тернопільської областей. Раніше такі дослідження можна було здійснити лише платно у приватних пологових. У Центрі неонатального скринінгу їх виконуватимуть безкоштовно. Технічне оснащення для цього закупило Міністерство охорони здоров’я України.

“Використовуючи сучасне обладнання, у Центрі здійснюватимуть скринінг 21 рідкісного захворювання, зокрема СМА, муковісцидозу, фенілкетонурії та ендокринологічних захворювань. Таке обстеження дозволить вчасно зреагувати на можливі відхилення від нормальних показників аналізу крові дитини, виявити патології та ще на доклінічній стадії застосувати протокольну терапію і корекцію”, — каже очільник Львівської ОВА Максим Козицький.

На базі Регіонального центру неонатального скринінгу планують робити генетичні дослідження для 6000 немовлят щомісяця. Там вже взяли на обстеження перші 50 зразків крові новонароджених.

Читайте також

У Львові запрацював у тестовому режимі банк грудного молока: що відомо

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Львівські медики виходили немовля, яке народилося з вагою 640 грамів


Джерело: Суспільне мовлення України