Суспільне мовлення

У Львові вночі горіла церква на Сихові: що відомо

У Львові затримали 31-річного чоловіка, якого підозрюють у підпалі дверей церкви Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ. Ним виявився житель Закарпаття. Суспільне дізнавалось подробиці події.

У Сихівському мікрорайоні Львова вночі горіли двері храму української греко-католицької церкви. Повідомлення про пожежу рятувальники отримали о 04:24.

“Рятувальники отримали повідомлення про пожежу у Львові в церкві за адресою Майдан Івана Павла ІІ. По прибуттю до місця виклику рятувальники побачили, як біля задніх дверей виникло загоряння, а також на центральних дверях було загоряння. О 4:27 вогнеборці локалізували пожежу та о 4:45 ліквідували”, — говорить речник ГУ ДСНС у Львівській області Ігор Курус.

Фото: Суспільне Львів

Вогонь понищив бічні та центральні двері церкви, розповідає настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ Ореста Фредина. У храмі на той момент нікого не було.

“Дякую Богові, що сталося так, що таке зло не вдалося зробити. Двері ми і так хотіли міняти. Якраз відповідний час тепер, прийдеться замінити”, — каже настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ Орест Фредина.

У Львові вночі горіла церква на Сихові: що відомо

Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ Орест Фредина. Фото: Суспільне Львів

Вранці у храмі зібрались парафіяни з нагоди Страсної п’ятниці.

“Ця церква — благодійна, вона будує навчальний заклад. Від такої події плакати хочеться. Можна не йти до церкви, ніхто не змушує. Але, щоб йти і таке робити… Навіть не можу думати хто б це міг”, — каже львів’янка Галина.

У Львові вночі горіла церква на Сихові: що відомо

Фото: Суспільне Львів

Дані із камер спостереження храму надали правоохоронцям. Близько 13 години у поліції повідомили, що затримала чоловіка, який причетний до підпалу.

“Проведеними оперативними пошуковими заходами, а також вивчивши відео з камер спостереження, правоохоронці оперативно встановили місце перебування чоловіка та затримали його на вулиці Чукаріна у Львові. 31-річного мешканця Закарпатської області затримано в порядку статті 208 КП кодексу України. Триває досудове розслідування розпочате за ч. 2 статті 194 ККУ (умисне пошкодження майна). Санкція статті передбачає покарання — позбавлення волі терміном до 10 років”, — каже речниця ГУ НП у Львівській області Світлана Добровольська.

У Львові вночі горіла церква на Сихові: що відомо

Скріншот з відео з камери спостереження. Поліція Львівської області

Майже 22 роки тому, в церкві Папа Римський Іван Павло ІІ зустрічався із українською молоддю. Тоді на площі перед церквою Різдва Пресвятої Богородиці, попри дощ, зібралось приблизно 400 тисяч людей.

Читайте також

Великодні Богослужіння у катедральних храмах Львова: розклад

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Трускавці на Львівщині парафія церкви святого Іллі подала звернення про прийняття до ПЦУ


Джерело: Суспільне мовлення України