Суспільне мовлення

У Львові виготовляють елементи зброї та амуніції для воїнів на 3D-принтері

Львівська компанія розробляє та друкує на 3D-принтері елементи для військової амуніції та зброї. З пластику створюють корпуси безпілотників, елементи для тренування та речі, які допомагають при лікуванні поранень.

Частина корпусу безпілотника, яку надрукували на принтері. Суспільне Львів

“Це є корпус з крилами. Сюди потім ставляться сервоприводи, щоб можна було керувати польотом, фюзеляжі рухаються. Потім ставиться мотор, який змушує його летіти. Наші хлопці, звісно, туди не просто мотори ставлять. Вони ставлять подарунки, тобто в більшості випадків — це БПЛА-камікадзе”, — каже засновник компанії 3D-друку Петро Рожак.

У Львові виготовляють елементи зброї та амуніції для воїнів на 3D-принтері

Петро Рожак, засновник компанії 3D-друку. Суспільне Львів

До повномасштабної війни компанія займалась комерційними замовленнями, та зараз змінили фокус і друкують елементи, які є частинами військових приладів чи зброї.

До прикладу антиблік — елемент який усуває відблиски на оптичному прицілі снайпера. Також є речі для тренування військових, розповідає Петро Рожак.

“Його маса відповідає реальній масі реального ВОГ-17. Робимо його в яскравих кольорах для того, щоб його скидали на полігоні і повторно використовували. Таким чином пілоти дронів тренуються точно скидати. Це найнеобхідніше для “мавіків”, — розповідає засновник компанії.

У Львові виготовляють елементи зброї та амуніції для воїнів на 3D-принтері

Антиблік, виготовлений у компанії. Суспільне Львів

Співкерівник компанії Михайло Гевко додає, окрім військової амуніції та зброї також мають і медичні розробки. Наприклад, кріплення для крапельниці, яку можна поставити в польових умовах

“Якщо нам хірург приносить комп’ютерну томографію, а там є розбитий суглоб. Можна повністю відтворити ту саму операцію в кістках, умовно відкинути м’які тканини, залишити самі кістки, видрукувати власне пошкоджені кістки. Перед тим як робити втручання хірург може ознайомитися, вивчити, знайти оптимальний варіант”, — каже співкерівник компанії 3D-друку Михайло Гевко.

У Львові виготовляють елементи зброї та амуніції для воїнів на 3D-принтері

Михайло Гевко, співкерівник компанії. Суспільне Львів

Також працювали над індивідуальним замовленням, каже Петро Рожак. До них звернувся військовий, який втратив руку і просив розробити джойстик для однієї руки.

“Він був дуже задоволений, тому що більше ніж два з половиною місяці він не грав. Каже: “Приходжу, там плейстейшн лежить і такий і на неї дивлюся, а так тепер маю джойстик”. Він був задоволений, залишив нам дуже класний відгук”, — каже засновник компанії Петро Рожак.

У Львові виготовляють елементи зброї та амуніції для воїнів на 3D-принтері

Замовлення для військового. Суспільне Львів

Хлопці кажуть, що по можливості віддають речі військовим безкоштовно, організовують збір або ж продають за собівартістю.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України