Суспільне мовлення

У Львові відзначили 104 річницю утворення ЗУНР

У Львові відзначили 104 річницю утворення Західноукраїнської Народної Республіки. З цієї нагоди Львівська національна академічна чоловіча хорова капела “Дударик” виконала пісні зі “Стрілецького співаника” у парку “На Валах”. Зокрема, “Ой у лузі червона калина”, “За Україну”, “Гей видно село”.

“Це хрестоматія стрілецьких пісень. Я так думаю, що всі львів’яни їх знають напам’ять…Якщо ми це не згадуємо, то не цінуємо і не знаємо своєї історії. Якщо не знаємо історії, то навіщо продовжувати жити”, — каже керівник хорової капели “Дударик” Дмитро Кацал.

Послухати стрілецьких пісень прийшли львів’яни та гості міста. Суспільне Львів

Історик Іван Сварник розповідає, що вправність січових стрільців під час збройних сутичок у Львові та їхня відданість військовій справі ще сто років тому допомогли Україні здобути авторитет у Європі.

“Весь попередній розвиток галицького суспільства був пов’язаний з парламентаризмом, з політичною боротьбою, зі створенням партії, а 1 листопада стало абсолютною іншою віхою нашої історії, коли українці збройним шляхом встановили українську владу в українському Львові”, — каже історик Іван Сварник.

ЗУНР утворилася у 1918 році після Першої світової війни. Її президентом став Євген Петрушевич. Проіснувала вона до липня 1919 року. Це стало однією з перших успішних спроб українців здобути самостійність.

Читайте також

У Львові відкрили вулицю Тараса Бобанича “Хаммера”

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Два мільйони гривень для ЗСУ. Львівська хорова капела “Дударик” закрила збір грошей на безпілотник


Джерело: Суспільне мовлення України