Суспільне мовлення

У Львові відкрили банерну виставку до 80-ї річниці ліквідації львівського гетто

Сьогодні, 16 червня, на площі перед Львівським музеєм історії релігії відкрили банерну виставку “Ми пам’ятаємо. До 80-ї річниці ліквідації львівського гетто”. Про це повідомили у пресслужбі Львівської обласної військової адміністрації.

Виставка складається з дванадцяти тематичних інформаційних стендів. Вона описує злочини нацистського режиму проти єврейського населення Львова.

“Ці стенди включають історичні документи, сторінки спогадів і щоденників жертв Голокосту, а також тексти наказів, розпоряджень і протоколів нарад, підписаних вбивцями. Фотографії з того періоду доповнюють виставку, розкриваючи страшну реальність тих часів”, — повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Частина виставки присвячена акції порятунку, в якій взяли участь релігійні діячі, монахи, монахині та отці УГКЦ, серед яких були брати Шептицькі — Митрополит Андрей і Архімандрит Климентій, отець Марко Стек і ігуменя Йосифа Вітер. Вони ризикували власним життям, відчуваючи моральну обов’язковість рятувати людей іншого віросповідання.

Виставку можна буде оглянути впродовж наступних двох місяців.

Що відомо про Голокост?

День пам’яті жертв Голокосту проголосила Генеральна Асамблея ООН в 2005 році.

В Україні вшановувати жертв Голокосту почали в 2012 році. Дату 27 січня обрали, бо в цей день 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау, неподалік польського Освенціма.

За час існування цього концтабору в ньому, за різними оцінками, загинуло від 1,5 до 2,2 мільйонів людей.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Львівське гетто, яке за оцінками дослідників, було найбільшим на території СРСР і третім за величиною у Східній Європі. Через Львівське гетто пройшли понад 138 тисяч євреїв, проте лише менше ніж 300 людей змогли вижити.


Джерело: Суспільне мовлення України