Суспільне мовлення

У Львові від початку року зафіксували 47 випадків отруєння чадним газом

У Львові від початку року зафіксували 47 випадків отруєння чадним газом. Як повідомили у міськраді, отруїлися 120 людей. Загалом у області таких випадків значно більше. Причиною отруєнь називають порушення правил користування газовими приладами, зокрема котлами.

До міської дитячої лікарні від початку року з отруєнням чадним газом потрапило 68 дітей. Наймолодшому пацієнту було шість місяців. Дитину, як і більшість отруєних, рятували за допомогою кисневих барокамер.

Барокамера — спеціальна капсула для оксигенотерапії. Суспільне Львів

Лікар Роман Герега розповідає, з якими симптомами швидка привозить пацієнтів.

“Найчастіше — це скарги на виражену загальну слабість, запаморочення, головний біль, нудоту. А вже згодом з’являються болі і слабість в м’язах. Більше, ніж 50% — це люди, які до нас тимчасово переміщені. Тому що в південних областях, напевно, менше використовували пічне опалення”, — каже лікар-анестезіолог дитячої лікарні Святого Миколая Роман Герега.

Перш ніж запалити котел, потрібно перевірити чи надходить у приміщення повітря, каже начальник Львівського відділення АТ “Львівгаз” Павло Сербан.

У Львові від початку року зафіксували 47 випадків отруєння чадним газом

У Львові від початку року зафіксували 47 випадків отруєння чадним газом. Суспільне Львів

“Має бути привідкрита кватирка. З-під дверей має бути притік повітря. Категорично заборонено встановлювати електровентилятори у вентиляційні канали, де відбувається горіння газових приладів з відводом продуктів згоряння в комин. Це є котли, газові колонки”, — розповідає начальник Львівського відділення АТ “Львівгаз” Павло Сербан.

Чадний газ не має запаху, кольору та смаку — у цьому і полягає головна небезпека, наголошують у “Львівгазі”. Відтак необхідно обов’язково перевіряти тягу. Якщо її немає – звернутися до ОСББ чи управляючої компанії.

Щоб перевірити тягу, потрібно приставити смужку паперу. Якщо є тяга, папір всмоктуватиме всередину.

У Львові від початку року зафіксували 47 випадків отруєння чадним газом

Перевірка тяги. Суспільне Львів

Частішають випадки і отруєнь чадним газом та пожеж від генераторів. Причина — неправильне використання пристрою, кажуть в Держслужбі надзвичайних ситуацій.

“Генератор слід встановлювати ззовні будівлі, бажано під накриттям. Дозволяється встановлюватися в технічному приміщенні, де є достатня вентиляція, та можливе провітрювання приміщення. Категорично заборонено встановлювати генератори поблизу житлових будівель та в будівлях, де можуть перебувати люди” — каже заступник начальника відділу зв’язків зі ЗМІ ДСНС Львівщини Ігор Курус.

І газовики, і надзвичайними застерігають: перш, ніж вмикати газові прилади або розпалювати пічку чи камін обов’язково варто відчинити кватирку. А ще не опалювати помешкання за допомогою газової плити та духовки.

Читайте також

У Львові 58-річна жінка отруїлась чадним газом

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові троє дорослих та двоє дітей отруїлися чадним газом. Як почуваються люди


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин