Суспільне мовлення

У Львові суд почав розгляд справи коригувальника вогню по Яворівському полігону

Сьогодні, 21 жовтня, Галицький районний суд почав розгляд справи Олександра Косторного. 73-річного експрацівника КДБ підозрюють у держзраді та передаванні даних російським спецслужбам. Зібрана інформація допомогла військам РФ коригувати вогонь по Яворівському полігону у березні 2022 року. Кореспонденти Суспільного працювали у залі суду під час першого судового засідання.

На лаві підсудних у Галицькому районному суді — 73 річний Олександр Косторний. За даними досудового розслідування, у березні чоловік коригував вогонь по Яворівському полігону.

“Встановлено, що обвинувачений на замовлення російських спецслужб та представників країни-агресора, використовуючи власний телефон, надіслав інформацію про місця розташування військових об’єктів, переміщення Збройних сил України, а також інші об’єкти критичної інфраструктури, надаючи таким чином допомогу у проведенні підривної діяльності проти України”, — каже прокурор Андрій Никеруй.

Підсудний винним себе не вважає. Він стверджує, що насправді надсилав товаришу схему території, де він збирає гриби.

“Мій товариш попросив для своїх знайомих! Для своїх знайомих і все, де я збираю гриби. Я йому вислав”, — каже Олександр Косторний.

Перше судове засідання у справі про коригувальника вогню по Яворівському полігону. Суспільне Львів

За версією прокурора, Олександр надсилав точні локації з позначками на карті.

“Обвинувачений надсилав карту-схему відповідної місцевості, на якій було позначено відповідні об’єкти, по яких можуть здійснюватися обстріли”, — каже Андрій Никеруй.

Підсудний Олександр Косторний, якого підозрюють у коригуванні вогню

Підсудний Олександр Косторний, якого підозрюють у коригуванні вогню. Суспільне Львів

Олександр надіслав дані напередодні російських обстрілів у березні. За даними СБУ, тоді загинуло 50 військовослужбовців.

“Нема причинно-наслідкового зв’язку між схемою рибальського господарства Старичі і ракетним ударом”, — каже адвокат Ярослав Гандзюлевич.

Під час засідання захист заявив про відвід прокурора. Для того, щоб сторона обвинувачення мала можливість ознайомитись із заявою, суддя оголосив перерву у засіданні. Наступний розгляд справи відбудеться 17 листопада. Якщо ж вину підсудного доведуть, йому загрожує позбавлення волі терміном від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • 25 червня, близько 4:00, по Львівщині завдали ракетного удару. За даними начальника ЛОВА Максима Козицького, удару завдали з Чорного моря.
  • Внаслідок ракетного удару були пошкоджені об’єкти військової інфраструктури. Про це повідомив у відеозверненні міський голова Новояворівська Володимир Мацелюх.
  • За даними СБУ, внаслідок удару по Яворівському полігону загинуло 50 військовослужбовців.
  • 28 червня СБУ повідомила про затримання коригувальника вогню по Яворівському полігону. Слідчі встановили, що обвинувачений – колишній співробітник КДБ СРСР, житель Львова.
  • Чоловік передав представникам РФ інформацію про розміщення об’єктів ЗСУ, аби у подальшому по ним були завдані ракетні удари.


Джерело: Суспільне мовлення України