Суспільне мовлення

У Львові створять Музей карет: які експонати там можна буде побачити

Львів’янка Валентина Банас планує відкрити Музей карет. За її словами, він буде першим в Україні. Серед експонатів – старовинний транспорт: від фаетонів до ридванів. Зараз завершують ремонт приміщення, де облаштують сам музей.

Понад 20 років Валентина Банас захоплюється кіньми. Вона розводить коней торійської породи. А ще колекціонує карети. Зараз її каретний двір налічує 14 транспортних засобів епохи, що минула, розповідає жінка.

“Це карети старовинні. Попадали за різних обставин. Тобто всі мої знайомі, колеги, щось десь: “Валентина, в мене там щось є, там он в селі якась закинута, у вуйка”. Ну і ми так їздили-їздили, дивилися. Звичайно, були деякі, що не були історичні. Але були й історичні”, — розповідає Валентина Банас.

На подвір’ї Валентини Банас не лише карети, а й фаетони, брички та ридвани. Різницю між стародавнім транспортом вона пояснює на прикладі докторського фаетона.

“Різниця між фаетоном і каретою в тому, що фаетони – ходова база і робочі характеристики одинакові. Але у фаетоні, в нього “капюшон”, який відкривається і закривається, як у дитячого візка. А карета вона вже має стаціонарний “ящик”, який вже не так просто знімеш”, — пояснює Валентина Банас.

Фото: Суспільне Львів

А ще у колекції є ритуальний транспорт. До прикладу, карета-катафалк.

“Сам екіпаж — 1800 року. Привезли ми його з Орова. Це є біля Трускавця гірське село. Під самими небесами. Дякуючи тому, що так в горах був, і зберігся в такому стані. На ньому зберігся його напис — “Зеведення похоронне “Aeternitas”. Це була наша львівська фірма, яка займалася саме ритуальними послугами”, — каже жінка.

За словами Валентини Банас, похоронній кареті вже майже 250 років. На ній збереглося автентичне оздоблення.

“Цей ангелик сидить посередині карети. А цей має сидіти ось тут в самому куті. Тобто, два зверху, чотири зверху, і два по краях”, — говорить Валентина Банас.

У Львові створять музей карет

Похоронна карета. Фото: Суспільне Львів

Для майбутнього музею вже завершують ремонт приміщення. Крім карет, там також зберігатимуться й інші експонати: амуніція, підкови, упряж, каже власниця каретного двору. Самі карети, за її словами, також відновлюють.

“Деякі карети в поганому стані , але ми їх повністю реставруємо. При реставрації карети ми навіть кольори карети зберігаємо. Якщо салон був янтарно-зелений, ми, відповідно, зберігаємо той колір. І є багато запчастин карет. От пішли на “Вернісаж” — чисто випадково знайшли ліхтар від карети”, — каже Валентина Банас.

У Львові створять музей карет

Фото: Суспільне Львів

Музей карет, за словами Валентини Банас, відкриють у Львові до кінця червня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України