Суспільне мовлення

У Львові стартували безкоштовні курси української мови

Цього тижня у Львові стартували курси української мови для вимушено переміщених людей. Для дорослих та підлітків організували як офлайн- так і онлайн-навчання. Про те, як проходять заняття, дізнавалось Суспільне.

На перше заняття з української мови прийшли дев’ять учасників. Серед них — Марина з Чернігова. Дівчина приїхала до Львова на початку повномасштабного вторгнення.

“Я думаю, зараз на часі це питання. Якщо я знайомлюсь з чужими людьми на вулиці, то я вже принципово не говорю російською, я хочу, щоб мене сприймали як україномовну людину. Я українка, маю говорити українською”, — каже Марина Петрушенко.

Учасниця групи Світлана Пилипчук приїхала з Мелітополя. Зараз місто тимчасово окуповане. Жінка каже, перейти на українську є для неї принциповою позицією.

“Хочу розмовляти українською. В мене чоловік — щирий українець, він зараз на фронті. В нього свій фронт а в мене тут”, — каже Світлана Пилипчук.

Мовні курси. Суспільне Львів

На заняттях учасники вивчають граматику та літературу. Одним із головних завдань для викладачів є напрацювання мовної стійкості.

“Це — намір людини на непохитне користування українською мовою в щоденному спілкуванні незалежно від мови співрозмовника. Коли до вас говорять російською, ви все одно відповідаєте українською. Також, коли вони після заняття повертаються додому, і далі продовжують спілкуватись українською, тоді є сенс такого навчання”, — каже організаторка курсів Феодосія Колесник.

Також навчатимуть української сиріт з тимчасово окупованих територій. Викладачка підготувала спеціальний курс, щоб зробити навчання простим та зацікавити дітей.

“Їм українською важко спілкуватись. Їх потрібно ще зацікавити, донести їм значення і важливість вивчення української мови і власне розмовляти нею у повсякденному житті”, — каже викладачка української мови Василина Бермес.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Навчання триватимуть три місяці. У групах ще є вільні місця. Заняття відбуваються за грантові гроші, тому для учасників вони безкоштовні.

Вишиванки з Тернопільщини презентували на Львівщині


Джерело: Суспільне мовлення України