Суспільне мовлення

У Львові розпочався сезон вакцинації від грипу

Перші випадки грипу, за словами імунологів, зазвичай фіксують на початку листопада. Імунітет після вакцинації виробляється впродовж щонайменше 10 днів. Тому вакцинуватись потрібно до початку епідсезону. Про це Суспільному повідомила імунологиня Ярина Романишин.

У Західноукраїнському дитячому медцентрі розпочали сезон вакцинації від грипу. Роман Петрик цьогоріч вирішив вакцинуватися. Чоловік каже, щеплення робить не вперше.

“Щеплювався десь 4 рази. І від грипу, і від коронавірусу. Це і особиста безпека, і безпека оточуючих. Враховуючи, що в нас маленька дитина є, то щепитись потрібно, щоб не переносити інфекції”, – каже Роман Петрик.

Роман Петрик прийшов отримати щеплення від грипу. Суспільне Львів

До кабінету щеплень західноукраїнського медцентру цього року звернулись та отримали щеплення близько 50 людей.

“Доросла людина може просто прийти зі своєю амбулаторною карткою, з дозволом свого сімейного лікаря і зробити щеплення. Для дитини потрібно електронне скерування і запис до імунолога. Імунолог оглядає дитину і скеровує на щеплення”, – каже медична сестра кабінету профілактичних щеплень Еліна Волошин.

У Львові розпочався сезон вакцинації від грипу

Медична сестра кабінету профілактичних щеплень Еліна Волошин. Суспільне Львів

За словами імунологині Ярини Романишин, робити щеплення можна дорослим та дітям від 6 місяців.

“Пандемія ковіду і ми не можемо спрогнозувати перебіг. Віруси циркулюють: з одної сторони працює вакцина, а з другої – вірус хоче вижити, і він може змінюватися. І карантинні обмеження стали слабшими: якщо ми десь в лікарнях, медичних закладах їх ще дотримуємось, то поза ними вже не дуже. І третя причина, це війна, яка завжди супроводжується інфекційними захворюваннями”, – каже імунологиня Ярина Романишин.

У Львові розпочався сезон вакцинації від грипу

Імунологиня Ярина Романишин. Суспільне Львів

За даними центру громадського здоров’я МОЗ, цього сезону очікують циркуляцію 4-х штамів грипу. Імунітет від вакцини формується близько 14 -ти днів. Після вакцинації, зазвичай, зберігається близько 6 місяців.

Читайте також

На Львівщині зменшилась кількість хворих коронавірус

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Хвороба може мати важкий перебіг”: медики радять мешканцям Львівщини щепитися від грипу


Джерело: Суспільне мовлення України