Суспільне мовлення

У Львові реставратори відновили розписи XIX століття на стелі магазину

Реставратори віднайшли розписи XIX століття на стелі магазину біля залізничного вокзалу у Львові. Їх помітили під час огляду перед ремонтом крамниці. Фреску вже відреставрували та відновили автентичний фасад приміщення.

Фреска була прихована за шаром фарби після радянських ремонтів. Відновити вдалося невелику частину розписів, всі інші — втрачено.

“Ми маємо фрагмент кесонів-квадратиків, я теж думаю, що їх було більше. Також були невеличкі залишки рослинок в дуже поганому стані, тому вирішили їх не відтворювати”, — каже художниця-реставраторка Ірина Гірна.

Фото: Суспільне Львів

У будівлі також відновили автентичний фасад.

“Паралельно було два процеси: всередині пошук фресок і зовні відновлювали історичні вікна, потім всередині приміщення чистили цегляні стіни. Тут такий цікавий симбіоз виходить історичного і сучасного, бо водночас це історична будівля”, — каже архітекторка Аліна Саніна.

Реставратори відновили розписи XIX ст. на стелі магазину у Львові

Реставратори відновили розписи XIX ст. на стелі магазину у Львові. Фото: Суспільне Львів

Архітекторка Аліна Саніна розповідає, за радянських часті там була кондитерська.

“Це навіть цукерня була, ще були прямокутні вікна і, здається, хліб передавали через неї у Радянському Союзі. Зараз ми відновили історичні вікна, можна вийти на вулицю і подивитись 2 і 3 поверх, вони всі — як по задуму архітектора”, — каже архітекторка Аліна Саніна.

Реставратори відновили розписи XIX ст. на стелі магазину у Львові

Фото: Суспільне Львів

Роботи тривали 4 місяці. Реставраторка Ірина Гірна розповідає, що кожному жителю старих будинків, перед ремонтом, варто провести попередній огляд і дослідження.

Читайте також

У Львові відреставрували історичні двері у неоготичному будинку

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові у парку Франка реставрують 200-річну ротонду: як це відбувається


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин