Суспільне мовлення

У Львові проводять іпотерапію для реабілітації військових

У львівському центрі “Незламні” розпочали іпотерапію для реабілітації військовослужбовців, які мають ампутації. Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Один із пацієнтів центру — Ілля Пилипенко. Після початку повномасштабного вторгнення Ілля вирішив піти добровольцем боронити країну. На початку вересня отримав поранення на Херсонщині. Тепер Ілля лікується у центрі “Незламні”. Ілля розповів про свої емоції після іпотерапії:

“Емоції фантастичні, це таке розвантаження, легкість. Ти відчуваєш тварину і разом з нею рухаєшся в унісон. Це дуже круто відчувати, і також легкість природи”.

Ілля Пилипенко під час іфпотерапії. Фото: Першого ТМО Львова

Ще один пацієнт Євген Шваб розповів, що після катання на спеціально навченому коню йому захотілося спати.

У Львові проводять іпотерапію для реабілітації військових

У Львові проводять іпотерапію для реабілітації військових. Фото: Першого ТМО Львова

“Емоції шалені, хоча це було не легко з моїм рівнем ампутації. Але ми впоралися, ми з конем подружилися. Далі повторимо. Після цього дуже хочеться спати, нічого не турбує, дуже розслабленим почуваюся”, — каже військовослужбовець Євген Шваб.

У Львові проводять іпотерапію для реабілітації військових

У Львові проводять іпотерапію для реабілітації військових. Фото: Першого ТМО Львова

Іпотерапія охоплює обидва основні напрямки реабілітації: психологічний та фізичний.

“По-перше, при взаємодії з конем людина отримує нові позитивні емоції. Іпотерапія допомагає їм позбутися нав’язливих думок і розслабитися, поліпшує якість сну та загальний психоемоційний стан. По-друге, верхова їзда розвиває координацію. А у випадку наших пацієнтів, вона дає напруження саме на ті м’язи, які мають працювати під час ходіння на протезі”, — кажуть у пресслужбі Першого ТМО.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Для пацієнтів центру “Незламні” щотижня організовують різні види активності. До прикладу, воїни їздили на риболовлю або тренувалися стрільбі з лука.


Джерело: Суспільне мовлення України