Суспільне мовлення

У Львові провели екскурсію перейменованими вулицями: як це було

У Львові створили новий екскурсійний маршрут, дерусифікованими вулицями міста. Першу екскурсію провели у День Державного прапора України.

За словами працівника Центру туристичної інформації, історика та екскурсовода Євгена Гулюка, який розробив новий екскурсійний маршрут перейменованими вулицями, попри те, що до перейменування міська влада залучала громадськість і проводилося онлайн-голосування, дуже мало львів’ян знають нові назви цих вулиць. А карти та пошукові системи досі орієнтуються на старі назви.

Євген Гулюк каже, одного разу йому трапилися дві туристки, які стояли на вулиці Ігоря Білозіра коло будинку №9 та хотіли втрапити за адресою: вулиця Ігоря Білозіра, 9. А гугл-карти вперто показували їм, що вони перебувають на вулиці Герцена.

Церква, до якої ходив Грушевський

Вулиця імені Тараса “Хамера” Бобанича колись називалася Францисканська.

Як розповів Євген Гулюк, вона зустрічається на картах Львова з XVII-XVIII століття. Зараз на цій вулиці розташована будівля, споруджена на початку 30-х років ХХ століття за проєктом Вавжинця Дайчака на замовлення францисканців.

“Тут функціонував кінотеатр “Мир” на 300 місць зі цікавою спеціалізацією: тут показували фільми на релігійну тематику. У 1939 році сюди приходить радянська влада. “Мир” їх не підійшов. Кінотеатр став імені Дзержинського. Пізніше його перейменували на кінотеатр імені Короленка. А ще пізніше приміщення займав російський культурний центр. Але у 2016 році їхня історія тут закінчилася. І тепер тут – Будинок Воїна”, — розповідає історик.

Поруч з Будинком Воїна розташований храм святого Георгія, який раніше належав УПЦ МП. Хоча, як нагадує історик, будували його без прив’язки до російської церкви.

“Він був одним з головних храмів православних Львова. Будувався з 1895 до 1899 років. Такі храми характерні для Буковини. Його будували для місцевих православних. В комітеті з будівництва і потім старостою храму був Михайло Грушевський. Коли він у 1894 році переїжджає до Львова, то відвідує цей храм”, — говорить екскурсовод.

Він також додає, що були періоди, коли цей храм належав румунській православній громаді та польській православній громаді. А відтепер він є храмом православної церкви України.

Відкриття таблиці на перейменованій вулиці Тараса Бобанича “Хаммера”. Фото: Львівська міська рада

У вересні 2022 року вулицю Короленка перейменували на вулицю імені Тараса “Хамера” Бобанича.

Вулиця, де жив Іван Франко

Одна з бокових вулиць Личаківської віднедавна названа на честь Ігоря Дашка.

Раніше ця вулиця називалася на честь лікаря Тадеуша Жулинського, який добивався, аби у школах ввели предмет фізкультури та дотримувалися гігієни та санітарних норм.

“Тадеуш Жулинський мешкав на цій вулиці у будинку №10. Пізніше ця вулиця кілька разів змінювала свою назву. Коли прийшла радянська влада, то вона називалася на честь письменника Федьковича, потім – аса-пілота часів Другої світові війни Кожедуба. А пізніше вулицю назвали на честь лікаря-офтальмолога Філатова”, — розповідає Євген Гулюк.

Також на цій вулиці у будинку №11а свого часу проживав Іван Франко.

У Львові провели екскурсію перейменованими вулицями: як це було

Будинок, де жив Іван Франко, на вулиці Ігоря Дашка. Фото: Суспільне Львів

Де починається вулиця Руфа

Відтепер у Львові вже немає вулиці Некрасова: вона називається – вулиця Юрія Руфа.

А початок вулиця бере з комплексу католицького чернечого ордену піарів, який розташований на площі Мар’яна Панчишина.

Початок вулиці Руфа

Початок вулиці Юрія Руфа. Фото: Суспільне Львів

Історик зазначає, що орден піарів був відомий освітніми програмами серед молоді. Але навчав він виключно шляхтичів. Тоді як їхні конкуренти, єзуїти, навчали всіх.

Для піарів у Львові у XVIII столітті, трохи далі від центральної частини, побудували колегіум.

“Цей комплекс працював до приходу австрійців до Львова. Вони спочатку спробували підпорядкувати піарів під загальну систему освіти. А пізніше вирішили взагалі закрити цей навчальний заклад та перепрофілювати його під медичний. Тому прилеглі вулички – Чернігівська та Юрія Руфа – в різний час називалися Гловінського та Шпитальна бічна”, — розповідає історик Євген Гулюк.

Маршрут екскурсії: сквер НТШ — сквер Романа Іваничука — вулиця Тараса “Хаммера” Бобанича — вулиця Ігоря Дашка — вулиця Патріарха Димитрія Яреми — сквер Мар’яна Панчишина — вулиця Юрія Руфа.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Відповідно до рішення Львівської міської ради в межах декомунізації у Львові протягом року перейменовано 53 вулиці. Деякі з них тепер названі на честь новітніх героїв, учасників російсько-української війни, які загинули під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.


Джерело: Суспільне мовлення України