Суспільне мовлення

У Львові презентували речі, які віднедавна є нематеріальною спадщиною України

Майстер-клас розпису, частування пирогом та створення іграшки. У Львові яворівські майстри навчали та розповідали про речі, які нещодавно внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

У львівському парку На Валах організували майстер-класи. Там можна було розфарбувати традиційну яворівську забавку.

Учасники майстер-класу розфарбовують яворівську забавку. Суспільне Львів

“Кожен учасник вибирає собі іграшку. У нас є пташка або коник. Після цього ми знайомимося з нашою кольористикою – жовтий, червоний, зелений. Потім вони основу перекривають жовтою фарбою там, де будуть розписувати”, — розповідає майстриня Наталія Дюг.

Учасників події також навчали яворівського розпису на декоративних сопілках та пригощали яворівським пирогом. Його готують з дріжджового тіста, картоплі та гречки і заправляють смаженою цибулею.

У Львові презентували речі, які віднедавна є у переліку нематеріальної спадщини України

Пригощали пирогом. Суспільне Львів

“Яворівський пиріг в нас — традиційна наша страва, без якої не обходиться жодне свято, жодна неділя, христини, весілля, дні народження і так далі. Смакує з борщем, сметаною, сиром, холодцем, бурячком та огірками”, — розповідає учасниця заходу Наталія Пеленьо.

Також у національному переліку нематеріальної спадщини різдвяна зірка села Мацьковичі, яке зараз на території Польщі. Рухомі звізди носили від хати до хати гурти колядників, вони складаються з дерев’яних елементів, який оздоблюють папером або тканиною.

У Львові презентували речі, які віднедавна є у переліку нематеріальної спадщини України

У Львові презентували речі, які віднедавна є у переліку нематеріальної спадщини України. Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також у парку облаштували фотозону. Так організатори хотіли познайомити львів’ян та вимушено переміщених людей з культурою та традиціями регіону.

Читайте також


Джерело: Суспільне мовлення України