Суспільне мовлення

У Львові підпишуть угоду про створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії РФ

У Львові підпишуть угоду про створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії РФ. Створення центру анонсувала Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

Урсула фон дер Ляєн заявила, що Росію необхідно притягнути до відповідальності.

“Європейський Союз підтримує роль Міжнародного кримінального суду. Ми також вважаємо, що потрібен спеціальний трибунал для переслідування злочину агресії Росії. І я пишаюся тим, що на цій конференції в якості першого кроку ви підпишете угоду про створення Міжнародного центру з переслідування злочину агресії в Гаазі”, — йдеться у повідомленні.

На конференції підпишуть оновлену угоду про створення Спільної слідчої групи Євроюсту. Метою угоди є створення Міжнародного центру з переслідування злочинів проти людяності, скоєних в Україні. Уже створено слідчу групу для збору доказів та розслідування міжнародних злочинів, скоєних в Україні. Ця спільна слідча група складається з Міжнародного кримінального суду, України та Литви, Польщі, Естонії, Латвії, Словаччини, Румунії.

“Росія має понести відповідальність за ці жахливі злочини. Путін має бути притягнутий до відповідальності. Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб притягнути винних до відповідальності. Європейський Союз разом з нашими партнерами продовжить працювати над тим, щоб Росія заплатила за це”, — каже Урсула фон дер Ляєн.

Оскільки Росія не визнає юрисдикцію МКС, у листопаді 2022 року Європейська комісія запропонувала державам-членам різні варіанти забезпечення притягнення росіян до відповідальності за злочини, скоєні в Україні. Зокрема, створення спеціального трибуналу за підтримки ООН та міжнародної спільноти, щоб ефективно переслідувати злочинну агресії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Що відомо

  • 3 березня у Львів із робочим візитом приїхав президент України Володимир Зеленський. Він зустрівся у Львові з президентом Латвії Егілсом Левітсом. Очільники держав підписали декларацію, яка засвідчує підтримку Латвією європейської та євроатлантичної інтеграції України. А також обговорили спецтрибунал для Росії, заморожені активи російських громадян та зброю для перемоги України.
  • У Львові розпочалася кількаденна конференція United for Justice. Раніше генпрокурор України Андрій Костін назвав подію “юридичним Рамштайном”. У перший день на конференції вже виступив сам Володимир Зеленський.
  • Також під час робочої поїздки на Львівщину президент Зеленський провів зустріч із генеральними прокурорами держав – партнерів України та міжнародних інституцій.
  • 4 березня до Львову прибула президентка Європарламенту Роберта Мецола. Вона разом із головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком вшанували пам’ять полеглих захисників на Личаківському кладовищі


Джерело: Суспільне мовлення України