Суспільне мовлення

У Львові організували лекції для екскурсоводів

У Львівській обласній бібліотеці відбуваються лекції для екскурсоводів. Їх проводить директор бібліотеки та історик Іван Сварник. Зустрічі організовують щопонеділка.

Гід Ігор Коваліско, розповів що вирішив доєднатись до занять, бо серед екскурсоводів відчутна конкуренція і не всі діляться цікавими історіями.

“В екскурсоводів завжди було запитання чи Богдан Хмельницький вчився у Львові, чи не вчився. Всі казали, що десь він вчився, в єзуїтів, і от пан Іван розказує, що він працюючи в архіві мав документ, який стверджував, що це було саме так”, — розповідає гід Ігор Коваліско.

Екскурсовод Ігор Коваліско. Фото: Суспільне Львів

Тема однієї з лекцій — про національності, які жили у Львові. Різні впливи можна відстежувати в архітектурі.

Іван Сварник розповів, що до прикладу, каплицю Боїмів збудували угорці. Павло Боїм був монахом-мандрівником, з його розповідей, мешканці Речі Посполитої дізнавались про Китай. Вежу Корнякта збудував Костянтин Корнякт — грецький купець та найбагатша людина у країні в той час.

“Французи, англійці, німці, австрійці — всі вони залишили певний слід у нашій культурі і очевидно, що нащадки цих людей, ходять поміж нас вулицями. Вони втратили свої прізвища, бо наприклад не було чоловічих нащадків в родині спадкоємців, прізвище змінилося, але і Шольц Вольфовичі, ота кам’яниця позаду нас залишилися”, — говорить історик Іван Сварник.

За словами Івана Сварника, єдиний палац садибного типу у Львові належав італійцю Карло Гарані, який був бургомістром Львова.

У Львові організували лекції для екскурсоводів

Львів. Фото: Суспільне Львів

“Львів приваблював дуже багатьох людей з цілого світу як знаменитий осередок торгівлі, ремесел, культури, освіти, науки, медицини. Це був світовий осередок цивілізації і багато хто сідав у Львові, бо тут були приємні умови для співжиття людей різних релігій, мов та національностей”, — пояснює Іван Сварник.

У Львові наразі бракує гідів, розповіла керівниця міського управління туризму Христина Лебедь.

“Велика кількість екскурсоводів виїхали на початку повномасштабного вторгнення, багато хто змінив свою сферу діяльності, тому що потрібно було адаптуватися до ситуації, яка відбувається в країні. Є великий запит на перспективу у фахівцях саме туристичної сфери: гідах та екскурсоводах”, — каже Христина Лебедь.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Христини Лебедь, у Львові цьогоріч провели соціальне опитування. Серед гостей міста близько 88% — люди з українських міст і понад 11% — це іноземці.


Джерело: Суспільне мовлення України