Суспільне мовлення

У Львові оцифрують архіви “Дому Франка”

У Львові в межах проєкту “FrankoData” оцифрують архіви “Дому Франка”. Це спільний проєкт з Інститутом франкознавства ЛНУ імені Івана Франка і за підтримки Українського культурного фонду. У планах — реставрація 116 музейних експонатів, оцифрування та онлайн-презентація фондових колекцій.

У колекції “Дому Франка” є 35 тисяч експонатів. У межах проєкту “FrankoData” планують оцифрувати 1200. Спочатку, за потреби, експонати відновлять. Як розповів реставратор паперу в “Домі Франка” Руслан Бондар, з червня він відреставрував понад 70 речей – це афіші, газети, документи, візитівки та гравюри. Залишилось близько сорока паперових експонатів.

“Всі видання були або газетними, або афішними, на той час це був найдешевший папір — туалетний, як кажуть, з чого робили газети. Він може просто розвалюватись від розчину, який мав би його зміцнювати. Ти наносиш, він має зміцнюватися, а він розвалюється. Тут потрібна швидка і доволі делікатна робота”, — каже Руслан Бондар.

Руслан Бондар. Суспільне Львів

Чоловік каже, усі експонати в музеї вимагають ретельного догляду.

“Кожен об’єкт, який знаходиться в музеї або музейному фонді, їх тисячі, і не завжди є можливість їх зберігати. Час іде, це не один день, вони можуть 50 років пролежати, щось з ними відбувається. І взагалі кожен фондовий працівник і реставратор скаже таку річ, що над кожним об’єктом потрібно догляд кожних три дні — це відкрити, знепилити, подивитися, що з ним відбувається, щоб він подихав тим повітрям”, — говорить фахівець.

Листівка із зображенням Івана Франка

Листівка із зображенням Івана Франка. Суспільне Львів

Також працюють над відновленням дерев’яних об’єктів. Реставратор виробів із дерева Михайло Бенях, каже, що для роботи обрали шість об’єктів. Зараз працює над скульптурою Захара Беркута. Реставрація триватиме від двох тижнів до місяця.

“Переді мною стоїть задача — відновити, привести хоча б до наближеного стану, який був, коли її створили. Є тут нашарування лаків і жирових покриттів незрозумілих, воно досить важко знімається, доводиться використовувати різні професійні засоби для того і механічно зчищати десь”, — розповідає Михайло Бенях.

Михайло Бенях реставрує скульптуру

Михайло Бенях реставрує скульптуру. Суспільне Львів

За словами виконувачки обов’язків вченої секретарки “Дому Франка” Анастасії Ковалишин, команда музею обрала чотири теми для реставрації та оцифрування: Франкові ювілеї, вершинні твори Івана Франка, Франкове коло сучасників та книжкова франкіана.

“Ця діяльність є архіважливою, адже зараз, під час воєнного стану, найцінніші меморіальні речі заховані у фондосховищі, вони не експонуються для відвідувачів, тож побачити їх на нашому оновленому сайті буде єдиною можливістю це зробити. Будуть виставлені і 3D-копії, тобто в об’ємному форматі, і також оцифровані речі, світлини, Франкові візитні картки, різні документи, рукописи і таке інше”, — пояснює Анастасія Ковалишин.

У жовтні планують завершити роботи, після цього відвідувачі зможуть побачити виставку відреставрованих експонатів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


Джерело: Суспільне мовлення України