Суспільне мовлення

У Львові оцифровують архітектурні проєкти ХХ століття: як це відбувається

Працівники Центру міської історії оцифровують архітектурні справи. Вони містять ескізні та робочі проєкти реставрації та реконструкції будинків, що були або не були втілені. Як це відбувається та чому це важливо, дізнавалося Суспільне.

Архів архітектурних проєктів міста почали оцифровувати у червні. Загалом у Центрі міської історії вже опрацювали близько 400 справ.

“Це здебільшого креслення, але і малюнки від руки, типу позначення пошкоджень. Наприклад, текстів менше, тексти там А4”, — каже архівіст Центру міської історії Іван Запорожченко.

Архівіст Центру міської історії Іван Запорожченко сканує архітектурні проєкти. Суспільне Львів

Результати сканування опублікують на сайті Центру міської історії.

Результати сканування опублікують на сайті Центру міської історії. Суспільне Львів

Наступним етапом є опис проєктів.

“Щоб той, хто буде шукати щось, міг це знайти і зрозуміти, що він бачить. Тому ми співпрацюємо з управлінням, адже там є експерти, які розуміють ці справи найліпше. Але також з дослідниками архітектури, з істориками архітектури, які можуть пояснити нам, що тут зображено і підказати, як раніше називались ті чи інші вулиці, як правильно називати архітектурні деталі, об’єкти, але також, як зрозуміти ці документи”, — каже керівниця міського медіаархіву Анастасія Холявка.

Керівниця міського медіаархіву Анастасія Холявка

Керівниця міського медіаархіву Анастасія Холявка. Суспільне Львів

Серед проєктів є реалізовані ідеї або ж напрацьовані лише теоретично. Також є передпроєктні дослідження архітектурних пам’яток. Згодом результати сканування опублікують на сайті Центру міської історії.

“Такі архіви потрібні для майбутніх поколінь, тому що вони очевидно за кілька чи за кілька десятків років знову будуть робити реставраційні роботи на таких об’єктах. Треба знати, що було виконано колись для того, щоб правильно проектувати в майбутньому”, — каже керівниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Завершити реалізацію проєкту планують у наступному році.

Читайте також

Чотири церкви-пам’ятки оцифрували у Львові

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Львові відреставрували фасад кам’яниці на площі Ринок


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин