Суспільне мовлення

У Львові надійшло 65 звернень від мешканців щодо проблем із укриттями

За добу на Гарячу лінію міста надійшло 65 звернень від мешканців Львівської громади щодо проблем із укриттями. Про це Суспільному розповіла керуюча справами виконкому Львівської міськради Наталія Алєксєєва. Зараз у місті повторно перевіряють усі укриття.

Перевірку укриттів у Львові ініціювали після того, як у Києві загинули дві жінки та дитина, бо під час повітряної тривоги не змогли потрапити у зачинене укриття. Ввечері, 1 червня, мешканців Львова попросили перевірити свої укриття і в разі проблем звернутися на “Гарячу лінію міста” за телефоном 1580. Вже надійшло 65 звернень від жителів громади.

“В більшій частині все, що можна вирішити ресурсом нашим, ми будемо вирішувати найближчим часом. Більшість звернень стосується питань багатоквартирних житлових будинків, тому ми думаємо із залученням комунальних служб і спільно з ОСББ, і управляючих компаній ми усунемо недоліки, які стосуються чи номерів телефонів, чи табличок, чи прибирання якогось сміття”, – каже Наталія Алєксєєва.

Загалом у Львові є понад 6000 укриттів, частина – розташована у приміщеннях навчальних закладів.

“Питання використання укриттів в закладах освіти: зараз ще тривають навчальні процеси і літні табори. Я думаю, що після цього ми зможемо прийняти управлінське рішення і можливо зробити доступ до цих укриттів для мешканців Львова загалом”, – пояснює керуюча справами виконкому.

Укриття у Львові. Суспільне Львів

Адвокатка Лілія Баюш розповідає, за стан укриттів і доступ до них відповідають балансоутримувачі або керівники підприємств, на території яких є такі захисні споруди.

“В тому числі за це відповідальні і районні, державні адміністрації, вони так само ведуть і моніторять, чи все в належному стані. Безумовно вони відповідають за донесення такої інформації, що всі укриття повинні бути відкриті або принаймні в кого знаходяться ключі, і швидко на це реагувати, адже відповідальність доволі значна. В даній ситуації – це службова недбалість. Якщо буде доведено вину відповідальних осіб, за це передбачено до 5 років позбавлення волі, оскільки були трагічні наслідки”, – пояснює адвокатка.

Мешканці однієї з центральних вулиць, аби під час тривоги укриття було постійно відкритим, вирішили скласти список чергування. Йдеться про велике протирадіаційне укриття, яке розраховане на 300 людей. Ним користуються жителі кількох вулиць.

“Ми збиралися, ми обговорювали графік чергування, хто коли як буде відкривати сховище. І як тільки почалася війна сюди збігся весь квартал, тому знали що тут є бомбосховище, тому ми провели толоку розвантажили якесь будівельне сміття, роздали ключі, почали зносити калорифери, меблі і тепер ми знову обговорювали хто як буде чергувати, щоб відкривати”, – розповідає львів’янка Ірина Юзик.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Мешканці самотужки побілили стіни, провели інтернет і воду. Проте тут не працює опалення та вентиляція. З цим питанням мешканці раніше звернулися до міської ради. За словами Ірини Юзик, у мерії пообіцяли усунути проблеми і на місце вже приходила ремонтна бригада.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин