Суспільне мовлення

У Львові на участь у програмі співфінансування реставрації балконів надійшло 50 звернень

У Львові триває обстеження балконів. Станом на 11 вересня районні комісії перевірили 25702 індивідуальні балкони, з яких в незадовільному стані попередньо визнали 2772. Також перевірили 3091 балкон загального користування, з яких 1872 визнали такими, що потребують ремонту.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Найбільше проблемних балконів виявили у старій частині міста, у Галицькому районі — 704 (індивідуальні) та 882 (галерейні).

За словами заступниці міського голови Львова, власників балконів попередили про необхідність приведення приватної власності до належного стану.

“Чинне законодавство говорить — балкон є власністю мешканця. Балкон є в технічному паспорті квартири. І мешканці зобов’язані дбати за своє майно, не допускати до аварійного стану. Ця перевірка — це перша хвиля перевірок, де ми виявляємо небезпечні балкони, попереджуємо мешканців про небезпеку та їх відповідальність. І водночас пропонуємо людям співфінансування ремонту, фактично, їхньої власності”, — каже Ірина Маруняк.

Наразі з усім пакетом документів надійшло 50 звернень від мешканців, які готові хочуть взяти участь у програмі співфінансування реставрації балконів.

“Люди по-різному реагують на програму. Хтось тішиться, що з ремонту усього балкону можна оплатити лише 20%. А дехто — байдужий чи впевнений, що він не повинен нічого робити. Але наголошую, люди зобов’язані утримувати своє майно. Про це каже цивільний та адміністративний кодекси. Тому, аби стимулювати мешканців до активних дій, ми й запустили у Львові додаткову програму для ремонту балконів”, —говорить Ірина Маруняк.

Якщо мешканець квартири не має змоги повністю оплатити ремонт балкону, то він може зібрати відповідний пакет документів і подаватися на участь у міських програмах з відновлення балконів. Таким чином місто покриє 80% витрат на ремонт.

Мешканцям, які є власниками балконів у будинках-пам’ятках архітектури, для проведення ремонту балкону необхідно подаватися на Програму співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури. Детальніше консультацію щодо цієї програми можна отримати, звернувшись в управління охорони історичного середовища. А документи потрібно буде подати до ЦНАПу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Інспектування балконів у Львові мають завершити до 14 жовтня 2023 року. Після цього комісія складе відповідні акти із підсумками: скільки балконів є в хорошому стані, скільки — у задовільному, а скільки — потребують негайного ремонту.


Джерело: Суспільне мовлення України